Nu når influensan sin topp

Publicerad 2016-02-08

Känns det som att alla omkring dig snörvlar och hostar eller är det tomt med folk på jobbet? Det kan ha sin förklaring – den här eller nästa vecka förväntas årets influensaattack att nå sin peak.

Varje år slår influensan till. I år är det fram för allt svininfluensan som drabbar svenskarna och under årets fjärde vecka hade 718 fall rapporterats.

– Men det är bara de fall som har registrerats, det finns säkert många fler som ligger hemma och är sjuka, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Hon berättar att vi just nu är kan vara mitt i toppveckorna av influensan.

– Jämfört med samma period förra året, ser det ut som att antalet personer som blir sjuka blir färre efter den här eller nästa vecka. Då har vi nått toppen, men det är svårt att säga och sjukdomen kan lika gärna hålla i sig längre.

”Hosta i armvecket”

De som blir smittade av influensan ska vila och dricka mycket vatten. Helst ska den som insjuknat stanna hemma.

– Men går inte det tycker jag att man ska hosta eller nysa i armvecket så att man inte smittar hela bussen eller kontoret, säger Annasara Carnahan.

Hon rekommenderar också att inte lämna bort sjuka barn till mor- eller farföräldrar eftersom de kan få det svårt om de smittas.

– Personer med influensa som är äldre, gravida, har en kronisk sjukdom eller blir allvarligt sjuka ska höra av sig till sjukvården så att de kan få tidig behandling om det behövs.

Följ ämnen i artikeln