Blev lurad på sin bostadsvärdering

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-16

"Vi märkte direkt att det var något lurigt"

Bijan Kazemi gjorde en bostadsvärdering på nätet. En gratistjänst trodde han men några dagar senare damp det ner en faktura på 499 kronor.

Och han är långt ifrån ensam de senaste veckorna har anmälningarna til Konsumentverket strömmat in.

– Jag känner mig så lurad, säger Bijan Kazemi som gjorde en värdering av sin sons lägenhet.

Att värdera sin bostad gratis på nätet är en tjänst som flera företag erbjuder – men det gäller att se upp. Ett tiotal sajter som egentligen kostar pengar har dykt upp.

– Det finns prisuppgifter på sidorna men de är inte angivna på ett korrekt sätt. Därför ser de flesta konsumenterna inte att tjänsten kostar pengar, säger Eva Moberg jurist på Konsumentverket.

Dök upp i höstas

Den första anmälningen mot en sajt, som erbjöd vad konsumenten trodde var en kostnadsfri bostadsvärdering, dök upp i höstas. Men det var framförallt efter det att det SBAB lanserade sin gratis värdering i mars i år som anmälningarna mot oseriösa aktörer började strömma in.

– Antagligen fick konsumenterna upp ögonen för att tjänsten fanns men har sedan råkat ut för oseriösa sajter som inte är gratis, säger Moberg

Ett tiotal olika sajter är kända för konsumentverket men enligt Eva Moberg dyker det upp nya hela tiden.

– De tio sajterna vi har kännedom om är det antagligen ett och samma företag som står bakom, säger Moberg.

Fakturorna som skickas ut kommer alla från en adress i Tallinn.

Blev lurad

Bijan Kazemi i Borås är en av de drygt hundra personer som de senaste tiden gjort anmälningar till Konsumentverket.

Bijan Kazemi surfade runt på skatteverkets hemsida och letade efter ställen där man kunde värdera bostäder eftersom hans son just skulle sälja sin lägenhet i Göteborg.

Bijan hittade då till sidan bostadsinfo.net. På sidan fyllde han i svar på några enkla frågor om storlek och läge och gjorde en värdering av lägenheten.

Att värderingen skulle vara kostnadsfri såg han som en självklarhet. Men några dagar senare dök det upp en faktura på 499 kronor i brevlådan.

– Jag kände direkt att det var något lurigt och jag och min son anmälde till konsumentverket.

Bestrid fakturan

Bijan fick då rådet att bestrida fakturan och att inte betala några pengar.

– Jag har varit med om en liknande händelse med min bil för några år sedan, då valde jag att betala för att jag ville inte att det skulle gå till kronofogden men denna gången står jag på mig, säger Bijan Kazemi.

Bestrid fakturan

Eva Moberg på Konsumentverket råder alla som får en faktura för en bostadsvärderings sajt med dålig prisangivelse att bestrida fakturan.

– Det är bara att bestrida, jag har inte hört talas om något fall där det gått till Kronofogden och även om det gör det så kan man fortfarande bestrida fakturan, säger Moberg.

Personerna bakom sajten har inte kunnats nå för en kommentar.

Sajten bostadsinfo.net har varit i drift under cirka tre månader.

Följ ämnen i artikeln