Dog när han räddade hustrun ur vågorna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-21

Smekmånadskryssningen
på Nilen slutade i tragedi

PÅ SMEKMÅNAD Luke Day och Sophie Nicholson-Cole gifte sig i april förra året och var på sin smekmånad när tragedin inträffade.

Det nygifta paret var på smekmånadskryssning.

En storm krossade lyckan.

Luke Day räddade sin hustru ur de meterhöga vågorna – men drunknade själv.

Luke och Sophie på deras cykelresa till Istanbul.

Franskläraren Luke Day, 31, och klimatförändringsexperten Sophie Nicholson-Cole, 31, hade nyligen gift sig och firade sin smekmånad med en tvådagars-kryssning på Nilen.

Båten kapsejsade

Tidigt på morgonen, i höjd med staden Aswan i södra Egypten, överraskades de av en storm med häftigt regn.

Det brittiska paret sökte skydd under däck. Men efter bara några minuter gick vågorna meterhöga, och båten började fyllas med vatten.

Till slut kapsejsade den helt och hållet.

Luke Day lyckades få upp en lucka så att hans hustru och två andra turister kunde ta sig ut och simma i land. Själv blev han kvar. Fångad i vågorna.

Dök förtvivlat

I tre timmar dök hustrun förtvivlat i det grumliga vattnet på jakt efter sin make. När hans kropp till slut hittades såg hon gråtande på medan den fördes in till land.

– Han offrade sig för att rädda alla andra, inklusive min dotter. Det var en fullkomligt osjälvisk handling. De var ett fantastiskt par och så förälskade. Hon vacker, han stilig och omtänksam, säger kvinnans far David Nicholson-Cole, enligt brittiska Times.

Tandemcykel genom Europa

Paret gifte sig i april förra året, och påbörjade en förlängd smekmånad i augusti med en färd på tandemcykel över Europa till Istanbul. De mellanlandade hemma i England över jul innan de på nyårsdagen reste vidare till Egypten för att återuppta sin kärleksresa.

– Luke hjälpte alla – men själv klarade han sig inte. Det fanns antagligen rep och andra hinder på båten som han fastnade i när den gick under, säger David Nicholson-Cole, enligt Times.

Omtyckt lärare

Luke Day arbetade som fransklärare vid en skola i Norwich i östra England sedan fyra år tillbaka. Och var mycket omtyckt bland studenterna. Flera av eleverna brast i gråt när de fick veta vad som hänt.

– Han var charmig, vitsig, entusiastisk och mycket, mycket trevlig. Hans död är en stor förlust för skolan, säger Philip May, lärare på skolan, enligt Times.

ANNONS