Globens köpcentrum rökfyllt efter rån

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-08

Rånare klädde ut sig till hantverkare – rånade bankomat

Röken låg tät i delar av Globengallerian på måndagsförmiddagen efter att rånare hade utlöst en rökgranat.

– Två gärningsmän har med en vinkelslip tagit sig in i en bankomat, berättar Ann-Charlotte Wejnäs vid polisens ledningscentral i Stockholm.

De maskerade rånarna som var beväpnade med en pistol. Men enligt polisen har det inte förekommit någon skottlossning i samband med rånet.

– Vi vet inte om de har hotat någon med vapnet, men pistolen har i vart fall varit synlig. Det får framkomma i vårt förhör med väktarna och vittnen om männen har hotat någon.

Väktare slog larm

Larmet kom in 10.25 på måndagsförmiddagen efter att en väktare fått syn på rånarna som med hjälp av en vinkelslip försökte ta sig in i en uttagsautomat i Globengallerian. De utlöste i samband med detta någon form av rökgranat. Delar av Globens köpcentrum och garage fylldes av röken.

– Vi har inga uppgifter om fysiska skador men det är väldigt mycket rök där, så vi undersöker om någon mår dåligt av röken, säger Ann-Charlotte Wejnäs.

Vad använde rånarna rökgranaten till?

– Den användes för att skapa disktraktion.

Männen försvann efter rånet från platsen med hjälp av någon form av fordon. Det är oklart om männen fick med sig några kontanter.

En större polisinsats pågick i flera timmar, men rånarna var ännu sent på eftermiddagen på fri fot.. Såväl hundpatruller som helikoptrar sökte efter gärningsmännen och krimjouren kallades in för att ta upp förhör med vittnen.

"Flög flisor"

Utanför Globens köpcentrum samlades nyfikna människor som tittade på den stora polisinsatsen. Ett antal av dem hade sett delar av rånet.

– Jag kom åkande ner för rulltrappan när jag fick syn på två män som stod och borrade vid uttagsautomaten. Det flög flisor åt alla håll , berättar ett ögonvittne för aftonbladet.se

Vittnet gick in i Ica, som ligger bredvid uttagsautomaten, och fortsatte iaktta de båda männen som hade med sig två stora svarta sportbagar i skinn.

– De hade på sig gula skyddskläder och en skidmask under ett visir. Det var som att det skulle se helt naturligt ut att de stod där och borrade, säger vittnet.

– När en av männen upptäckte att jag tittade tog han fram en revolver ur sin sportbag. Då sprang jag därifrån.

Ögonvittnet flydde genom en av butikernas bakdörrar och satte sig i säkerhet ute på Arenavägen.

– Det är så fräckt att genomföra ett sådant rån mitt på dagen. Jag hoppas att de åker fast.

Flera vittnen

Ett annat vittne berättar att flera personer blev vittnen till rånet.

– Jag skulle ta ut pengar i bankomaten. Men så såg jag en folksamling vid rulltrappan, ingen åkte ner.

Vittnet gick fram och tittade ner och såg då två män som sågade i bankomaten.

– Man såg att det där var inga hantverkare för då sågar man inte på det viset. Det var en som sågade och en som hjälpte till.

Vittnet berättar att folk började springa därifrån efter att rånarna hade visat upp ett vapen.

– Man var rädd att det skulle komma en kula.

Interaktiv karta -
hitta.se

ANNONS