Reinfeldt sätter ner foten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-08

Sverige ska inte bojkotta OS i Peking, varken invigningsceremonin eller något annat. Det säger statsminister Fredrik Reinfeldt, som därmed sätter ner foten i debatten om hur Sverige ska protestera mot Kinas Tibetpolitik.

– Min uppfattning är att vi inte ska bojkotta, varken invigningsceremonin eller OS, sade Reinfeldt till journalister vid inledningen av Globaliseringsforumet vid Riksgränsen på tisdagen.

Inte vara passiv

– Det var väl bekant för världen när IOK fattade sitt beslut 2001 att Kina inte är ett land som fungerar så som vi tycker att en demokrati ska fungera. En enpartistat utan fria val med omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna under lång tid. Om kriterierna uppfylldes då så kan man inte nu plötsligt agera om brott mot de mänskliga rättigheterna.

Men statsministern betonar att han inte tänker vara passiv under sin Kinaresa.

– Jag får gott om utrymme för att på politisk nivå föra en dialog om mänskliga rättigheter och situationen i Tibet.

”Tror på dialog”

Reinfeldt tycker inte att han med sitt uttalande avhänder sig ett viktigt markeringsvapen när det gäller Kina.

– Man ska aldrig utesluta någonting i politiken men jag tror att annat är mer verkningsfullt. Jag tror mer på dialog och öppenhet och vi har sett små gradvisa förändringar, till exempel när det gäller dödsstraffet, säger Reinfeldt.

Han vill inte heller ge ett besked när det gäller enskilda MR-fall.

”En stor del av problemet”

– Jag har inte bestämt om jag ska ta upp enskilda fall. Utgångspunkten måste vara nyttan för dessa enskilda men jag har åtminstone möjligheten att ta upp det med både president och premiärminister.

Reinfeldt betonar också att den verkligt svåra frågan att ta upp med Kina är miljö- och klimatfrågorna.

– Att få Kina att förstå att de är en stor del av problemet och en stor del av lösningen är den riktigt stora frågan.

Jan Winter/TT

Följ ämnen i artikeln