Världsmästaren i skridsko har obotlig cancer: ”Jag har haft ett fantastiskt liv”

Uppdaterad 2018-02-07 | Publicerad 2017-11-30

HINDÅS. Prostatacancern upptäcktes för sent och har spridit sig till skelettet.

Men Jonny Nilsson, 74, ångrar inte att han aldrig tog ett PSA-prov.

– Jag och min fru har haft ett fantastiskt liv. Vad hade det varit för livskvalitet – att bli impotent och inkontinent efter operationen? säger han.

Hans pappa dog i prostatacancer och även en bror insjuknade. Därför läste Jonny Nilsson på om sjukdomen och om PSA-prov, som kan visa på prostatacancer.

En sak fick han då klart för sig:

Att han inte ville PSA-testa sig.

– Det jag kom fram till var, att om jag tar ett PSA-prov och det visar förhöjda värden - vad gör jag då?

Ett förhöjt PSA kan även ha andra orsaker än prostatacancer.

”Haft ett fantastiskt samliv”

I beslutet vägde han främst in de stora riskerna för svåra biverkningar av behandlingarna (operation och strålning).

– Det var en chansning från min sida. Men komplikationerna är väldigt stora och uppenbara. När jag visste att risken var minst 50 procent att jag skulle bli inkontinent och impotent, då ville jag heller inte PSA-testa mig, säger Jonny Nilsson.

– Sjukvården kan ju inte garantera att det inte blir komplikationer, säger han om behandlingarna.

Men om sjukvården hade kunnat erbjuda honom en säker operation och om risken för biverkningar varit liten, då hade Jonny Nilsson tagit PSA-provet i 60-årsåldern.

Under rådande villkor var han inte beredd att betala priset för ett förlängt liv.

– Sex är ju ett glädjeämne. Marianne och jag har haft ett fantastiskt samliv. Detta ville jag inte skulle upphöra, säger Jonny.

Nordens bästa idrottsman

– Att vara potent och känna driften och glädjen i det har varit väldigt positivt. Jag ville ju leva ett lyckligt liv så länge jag kan.

Han bor med sin hustru Marianne, 72, i en treplansvilla i Hindås utanför Göteborg. De har varit gifta i 40 år och har två vuxna döttrar och tre barnbarn.

Jonny Nilsson var på 60-talet toppidrottsman och vann ett VM-guld, ett VM-brons och ett OS-guld i skridskor. Han satte fem världsrekord och utsågs 1964 till Nordens bästa idrottsman.

– Jag har varit manlig, säger han med glimten i ögat.

Har flera metastaser

Jonny Nilsson tycker att prostatacancervården borde organiseras om och operationerna koncentreras till ett fåtal kliniker i Sverige med specialiserade urologer, som bara opererar prostatacancer - och inget annat. Då skulle de träna upp sin skicklighet och risken för patientskador minska, menar han.

Hans egen cancer upptäcktes i somras. Han hade problem att tömma blåsan, men trodde att det berodde på förstorad prostata. Och ryggsmärtorna trodde han berodde på diskbråck, eftersom han hela livet haft problem med ryggen.

Det var först när han började känna sig sjukligt trött, i juli, som han sökte vård. Han skickades då på magnetkameraundersökning.

Han hade flera tumörer i ryggraden och metastaser även i skallbenet och ena höften.

”Får kastreringsmedicin”

Cancerbeskedet var chockerande.

– Då kom jag inte undan längre. Då satt jag ju där som i en råttfälla, säger Jonny.

Vilken cancer han hade var oklart, men eftersom cancern redan invaderat hans kropp så tillät han nu ett PSA-test.

Värdet var skyhögt.

– Det var tusen.

Eftersom cancern hunnit sprida sig kan den inte längre botas.

– Nu får jag kastreringsmedicin, säger Jonny.

Han får antihormoner - injektioner med kvinnligt könshormon, östrogen, för att bekämpa det manliga könshormonet, testosteron. Han får även cellgifter.

PSA-värdet sjönk till 13.

Måste använda kateter

Det han njutit mest av i livet, sex och mat, har påverkats av behandlingarna. Sexlusten har försvunnit och kaffet smakade tidvis "kloak". Att äta kändes som att "ha sågspån" i munnen.

För att kunna tömma blåsan måste Jonny stoppa in en kateter i urinröret. Han kallar dem humoristiskt för "metspön".

Trots sin dödliga sjukdom känner han sig ganska lugn.

– Det är klart att jag inte vill dö, jag vill ju leva. Men jag vill betona att jag är tacksam att jag snart är 75 - och inte 35.

Ångrar sig inte

Hustrun Marianne försöker hålla humöret uppe.

– Man pendlar mellan hopp och förtvivlan, men det finns hopp om att vi ska få flera fina år tillsammans, säger hon.

Ångrar du att du inte tog ett PSA-prov Jonny?

– Jag har ställt mig den frågan flera gånger, men nej, jag ångrar mig inte. Folk kanske tycker att jag får skylla mig själv, men med den kunskap jag hade så ångrar jag ingenting, säger Jonny Nilsson.

– Jag har gjort mitt val. Jag har valt att "gambla" och förlorat på det.

Det finns stunder när han tänker att han hade kunnat agera annorlunda.

– Men jag har ju fått många år med livskvalitet. Det hade jag inte fått med de behandlingar som erbjuds i dag och då tänker jag främst på risken för inkontinens och impotens.

Vill få bort skammen

Jonny Nilsson vill hjälpa till att få bort den skam som många män känner. Han beskriver den tryckta stämning han upplever på urologmottagningarna.

– Det är en tystnad. Där sitter en massa män, med benen i kors. Ingen säger något. Man ser skamsen ut, säger han och fortsätter:

– Jag vill att vi pratar om det här, för vi kan inte ha det så här. Män ska inte behöva skämmas, det finns inget att skämmas för. Kan vi inte tala om det, vi är ju människor?

I februari fyller Jonny Nilsson 75 år.

– Jag och min hustru har haft det fantastiskt bra. Det har betytt oerhört mycket att vi haft ett mycket bra förhållande och ett bra samliv. Perfekt, absolut perfekt, säger han.

Följ ämnen i artikeln