FBI visade bilder på misstänkta bombmän

Uppdaterad 2013-04-19 | Publicerad 2013-04-18

"De är extremt farliga, ingen bör närma sig dem"

BOSTON/Stockholm. Här är de.

De två männen i 20-årsåldern som just nu är USA:s mest jagade.

– De är beväpnade och extremt farliga, säger FBI-agenten Richard DesLauriers.

I natt gick CBS ut med uppgiften att efterlysningen gett resultat och att man nu hade möjliga namn på gärningsmännen. FBI:s Richard DesLauriers ville dock inte bekräfta detta och sa till tv-kanalen att man fortfarande behövde all hjälp från allmänheten man kunde få.

Stämningen i pressrummet på Sheraton i Boston sent i går svensk tid var närmast elektrisk.

Efter att i över ett dygn ha skjutit upp pressträff efter pressträff skulle FBI slutligen komma med nyheter.

Två svarta stora papper stod på scenen när FBI-agenten Richard DesLauriers gick in i rummet.

Flera hundra reportrar, som fram till det ögonblicket pratat, fotograferat, twittrat, blev knäpptysta samtidigt. Alla blickar följde DesLauriers när kartongbitarna till sist vändes.

– Här är de, sa Richard DesLauriers.

– Misstänkt ett och misstänkt två.

Liknande svarta ryggsäckar

På bilderna syntes två unga män. Den ena med svart keps, den andra vit. De går några steg efter varandra i folkmyllret vid Boylston Street, bär liknande svarta nylonryggsäckar. I dem, tror polis och FBI, är de två hemmabyggda bomber bestående av spikar, skruvar och annat småskrot som kostade tre människor livet och som skadade 176 personer när två bomber briserade mitt under Boston maraton i måndags. När andra människor står längs trottoarkanten och hejar på passerande löpare tittar de båda männen, som ser ut att vara i 20-årsåldern, bara framåt.

"Vädjar om er hjälp"

1000 agenter har sedan explosionerna inträffade hittills gått igenom 3000 filmer, berättade FBI-agenten, men än så länge finns det ingen bild på när mannen i svart keps lämnar sin väska. Däremot finns det på film när mannen i vit keps tar av sig sin ryggsäck, placerar den vid en soptunna, och försvinner i väg.

– Som ni ser är bilderna ganska bra, men vi vädjar om er hjälp. I över 100 år har allmänheten varit FBI:s ögon och öron. Någon av er där ute känner de här männen. Ni vet vilka de är, sa FBI-agenten som sedan varnade människor för att försöka närma sig de båda männen själva.

– De är beväpnade och extremt farliga. Försök under inga omständigheter att gripa dem själva. Ring polisen om ni ser dem, sa han.

”Offren förtjänar rättvisa”

Bara minuter efter att bilderna släpptes kraschade FBI:s hemsida av trycket, och telefonerna började gå varma på den hotline som polisen startat.

I natt gick CBS ut med uppgiften att efterlysningen gett resultat och att man nu hade möjliga namn på gärningsmännen. Richard DesLauriers ville dock inte bekräfta detta och sa till tv-kanalen att man fortfarande behövde all hjälp från allmänheten man kunde få.

– Att identifiera och gripa de här båda männen är FBI:s absolut viktigaste prioritet just nu. Offren för den här vidriga attacken förtjänar rättvisa.