Tvingades riva Jeffs hus

Uppdaterad 2013-03-03 | Publicerad 2013-03-02

Slukhålet som begravde Jeff Bush, 37, fortsätter att växa.

Vid halv tretiden i dag började myndigheter att riva huset för att säkra resten av kvarteret.

Experter fruktar att hålet leder till ett myller av underjordiska klyftor och grottor.

– Föreställ dig en bit schweizerost, säger slukhålsexperten Taylor Yarkosky, till AP.

Flera team återupptog idag arbetet vid huset i Seffner, Florida. Med hjälp av en stor grävskopa inleddes rivningsarbetet. Målet var att riva stommen för att få ut familjens tillhörigheter - under måndagen kommer man rensa undan så att tekniker och experter kan inspektera slukhålet.

Innanför väggarna försvann Jeff Bush, 37, när marken öppnade sig i hans sovrum natten till i fredags.

Enligt polisen finns det inte längre något hopp om att hitta honom levande - vid 23.20 i går, svensk tid, avbröts sökandet efter kroppen.

Myndigheterna kan däremot inte dödförklara honom innan kroppen återfunnits, om inte familjen vänder sig till en domstol.

– Tittar man på omständigheterna är han förmodligen död. Men ett officiellt dödsattest kan bara utfärdats av en domare och familjen måste ansöka om det i rätten, säger Larry McKinnon på den lokala polisen till AP.

Fortsätter kollapsa

Minst ett närliggande hus evakuerades under gårdagen och det stora medieuppbådet har flyttats allt längre bort, skriver AP

Hålet bedömdes i går vara tio meter brett och sju meter djupt - men eftersom huset är helt avspärrat vet man inte hur mycket det har växt.

Genom avancerade tester av jorden runt omkring har experter bedömt att hålet fortsätter expandera.

– Det fortsätter att utvecklas och marken fortsätter att kollapsa, säger Ron Roger, räddningschef i Hillsborough, till AP.

Jorden under huset beskrivs som en "väldigt stor, flytande massa".

– Jag förstår inte att det inte har kollapsat ännu, säger ingenjören Bill Bracken till AP.

Florida drabbas relativt ofta av slukhål – experten Taylor Yarkosky liknar den porösa jorden vid en enorm schweizerost.

– Vilket hus som helst i Florida kan vara i samma situation, säger han till AP.

Brodern: Han ropade mitt namn

Totalt befann sig sju personer i huset under det dramatiska ögonblicket. Jeff Bushs bror, Jeremy Bush, vaknade av broderns skrik och försökte desperat att hjälpa honom upp.

– Marken gav vika och jorden strömmade ner men jag brydde mig inte. Jag ville bara rädda min bror. Jag kan svära på att jag hörde honom ropa mitt namn, säger han till AP.

En lokal polisman var först på plats efter att Jeremy Bush larmat. Jeremy befann sig då halvvägs nere i hålet – med en enorm ansträngning tog polisen tag i hans hand och drog upp honom i säkerhet.

De fem andra lyckades fly undan och klarade sig helt oskadda.