Bildt: Ambassadören räddade deras liv

Publicerad 2011-07-07

Ny flyttas de till Addis Abeba

SKADADE OCH TRÖTTA De två gripna journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye visades i går upp i etiopisk tv. Själva fick de inte komma till tals men såg ut att vara trötta och skadade.

Svenske ambassadören räddade de gripna svenskarnas liv, enligt utrikesminister Carl Bildt.

Under dagen i dag flyttas journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye till Addis Abeba.

Fotografen Johan Persson, 29, och reportern Martin Schibbye, 30, lever tack vare den svenske ambassadören, menar utrikesminister Carl Bildt.

– Jag tror att det faktum att han fanns där och hade möjlighet att snabbt ta kontakt med guvernören hade en avgörande inverkan. Många andra som var med i den gruppen gick ett annat öde till mötes, säger han till TT.

"Vi tar det steg för steg"

Den svenske ambassadören, Jens Odlander, ville inte säga något om Bildts uttalande.

– Jag vill gärna inte kommentera ett uttalande från min chef. Jag gjorde det jag skulle göra, säger han till Aftonbladet.

Carl Bildt vill inte kommentera om svenskarna riskerade att bli avrättade.

På frågan om hur han ser på kritiken om att regeringen inte offentligt kritiserat etiopiska myndigheters agerande svarar utrikesministern:

– Vi ska ta detta steg för steg och föra detta lyckosamt i hamn, det är prioriteten just nu, säger Bildt till TT.

Flyttas i dag

Svenskarna som i går visades i etiopisk tv förs under dagen till landets huvudstad Addis Abeba.

– Vi har fått bekräftat av delstatspresidenten på plats att de befinner sig i en bil på väg dit, säger Cecilia Julin, kommunikationschef på UD.

Männen förs, enligt uppgift till Aftonbladet, till den federala polisens anti-terroristenhet i Addis Abeba. UD:s pressjour bekräftar att den federala polisen övertagit ärendet, men har inga uppgifter om var de ska ha förts.

Svenska ambassaden kommer att försöka få träffa männen under morgondagen.

Vilka misstankar som riktas mot dem är fortfarande oklart.

"Skulle aldrig ha gripits"

Nu höjs röster om att de måste släppas.

– De greps när de utförde ett journalistiskt arbete och skulle därför aldrig ha gripits och fängslats över huvud taget. UD måste anstränga sig mer för att se till att Johan Persson och Martin Schibbye släpps fria, säger Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, i ett pressmeddelande.

Startar insamling

– Etiopiens författning garanterar yttrande- och pressfrihet vilket gör det helt oacceptabelt att de gripits, säger Lotta Schwarz, ordförande Svenska Fotografers Förbund.

Nu startar Reportrar utan gränser och Journalistförbundet en insamling för svenskarna. Pengarna går bland annat till advokatarvode.

– För att garantera att Martin och Johan får en så bra rättslig hjälp som möjligt i ett land som är oroväckande rättsosäkert startar vi den här insamlingen, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser, i ett pressmeddelande.