Saab-produktion stoppas

Publicerad 2014-05-20

Produktionen stoppas på Nevs, som äger varumärket Saab.

Under fyra veckor kommer tillverkningen i Trollhättan att ligga nere.

– Vi behöver göra kostnadsminskningar eftersom vi i dag har problem att betala våra underleverantörer fullt ut, säger kommunikationschefen Mikael Östlund till P4 Väst.

Stoppet beror på svårigheter att få fram likvida medel eftersom kinesiska investmentbolaget Qingbo inte fullföljt sin del av avtalet, hävdar Nevs.

– De har bidragit med 650 miljoner till utökat aktiekapital, men mer finansiering har vi inte fått. De säger att de inte vill bryta avtalet, men har heller inte fullföljt det, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på Nevs, till Ttela.

Vad det beror på vill han inte spekulera i, enligt P4 Väst.

I mars hade företaget 315 anställda. Varken de eller kunderna ska påverkas av stoppet.

Ägaren säljer av tillgångar

Företaget för en dialog med sina underleverantörer och huvudägaren Kai Johan Jiang har sålt tillgångar för att få loss pengar, enligt Ttela.

– Vi är ett företag i uppstart och det blir alltid utmaningar. Men det är viktigt att veta att bolagets tillgångar vida överstiger våra skulder, säger Mikael Östlund till tidningen.

Nevs förhandlar kring samarbete med två utländska fordonstillverkare i hopp om att lösa krisen.

– Det vi gör nu är att hitta kortsiktiga lösningar med hjälp av krediter för att nå över den puckeln vi står inför nu, fram tills dess att vi under juni förhoppningsvis har de här samarbetena på plats, säger Mikael Östlund till P4 Väst.