Svarta lådorna överlämnas till Malaysia

Uppdaterad 2014-07-22 | Publicerad 2014-07-21

Här lämnas katastrofplanets svarta lådor över till de malaysiska myndigheterna.

Samtidigt forsätter rebelledaren Aleksandr Borodaj att anklaga Ukraina för nedskjutningen av MH17.

– Ukrainarna hade den tekniska kapaciteten och motivet att göra det, säger han på en presskonferens sent i natt.

Bilder på män som söker av området där MH17 slog ner publicerades i söndags. På bilderna ses en man plocka upp vad som förefaller vara de svarta lådorna från Malaysia Airlines-planet.

Skyller nedskjutning på Ukraina

På en presskonferens sent på måndagskvällen, svensk tid, berättar rebelledaren Aleksandr Borodaj att Malaysias premiärminister Najib Tun Razak under ett telefonsamtal övertalade honom att lämna över färdskrivarna till Malaysia.

Under presskonferensen, där representanter från malaysiska myndigheter fanns på plats, låg de svarta lådorna på ett skrivbord.

Efter ett kort anförande lämnades de över till myndighetsrepresentanter.

– Vi lämnar över lådorna till Malaysia eftersom vi inte litar på ukrainarna, säger Borodaj.

Samtidigt fortsatte han att beskylla Ukraina för att ligga bakom nedskjutningen av planet.

– Jag vill säga ännu en gång. Det stämmer inte att det var vi som gjorde det. Ukrainarna hade den tekniska kapaciteten och motivet att göra det, säger han.

Kroppar på väg till Nederländerna

Lådorna kommer nu att föras till Malaysia för analys. Enligt Reuters uppger en representant för Malaysia att lådorna verkar vara i gott skick.

Under presskonferensen meddelade rebellerna även att ett eldupphör ska börja gälla i en radie av 10 kilometer runt nedslagsplatsen, något Ukraina tidigare under dagen krävde.

Samtidigt kommer uppgifter om att kropparna, som har förvarats i kylvagnar på ett godståg, ska skickas till Charkiv för vidare transport till Nederländerna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

"Överlämnas till Malaysia"

Ukrainas vice premiärminister sa under måndagen att det finns misstankar om att separatisterna har haft de svarta lådorna sedan planet störtade.

– Vi har information om att färdskrivarna har varit i deras händer hela tiden och att de har gjort något med dem, säger vice premiärminister Volodymyr Hrojsman till Sky News.

Aftonbladet var på plats under pressträffen och frågade rebelledaren om han låtit experter undersöka de svarta lådorna.

– De kommer nu att överlämnas till Malaysia och ICAO (Internationella civila luftfartsorganisationen, reds. amn) för undersökning, svarade Borodaj.