UD-anställd häktad – anklagas för att sälja falska visum

Publicerad 2015-12-11

Den UD-anställde ska ha tagit uppåt 100 000 kronor för att utfärda en falsk visering.

Under stationeringen vid en beskickning i Afrika misstänks kvinnan ha sålt 74 bluffvisum till Sverige under 2014.

Nu har hon häktats – misstänkt för grovt mutbrott och grovt tjänstefel.

Kvinnan, i 40-årsåldern, var anställd vid Utrikesdepartementet och har varit stationerad vid en av de svenska beskickningarna i Afrika. Därifrån har hon enligt Riksenheten mot korruption tjänat flera miljoner kronor på att sälja falska viseringar, enligt uppgift till Aftonbladet.

Kvinnan ska tagit mellan 50 000 och 100 000 kronor för att utfärda de felaktiga visumen till personer som flytt till Sverige.

Försäljningen ska ha skett på plats tillsammans med en medhjälpare som nu är eftersökt i Tyskland och misstänks ha delat pengarna med UD-kvinnan.

”Affärsidéen” har fungerat så att kvinnan förfalskat visum mot betalning, köparna har sedan bara behövt boka en flygbiljett till Sverige och på så sätt få tillträde till hela Schengenområdet, enligt Aftonbladets källor.

Totalt har hon under 2014 utfärdat 73 felaktiga viseringar mot ersättning.

Nekar till brott

Kvinnan häktades under fredagen – misstänkt för grovt tjänstefel, grov urkundsförfalskning och grovt mutbrott.

– Hon förnekar brottsmisstankarna som riktas mot henne, säger hennes försvarare.

– I övrigt kommenterar jag inte utredningen i nuläget.

Enligt Aftonbladet källor ska kvinnans visumbedrägerier ha uppdagats en morgon när hon inte dök upp på sin arbetsplats. Vid en husrannsakan i hennes bostad hittades också ett stort antal visum som var färdiga att utfärdas till betalande.

Det ska också finnas misstankar om att kvinnans brottslighet har pågått under perioder då hon arbetat från UD i Stockholm, då gällande grov urkundsförfalskning.

– UD känner till att en före detta anställd migrationstjänsteman frihetsberövats i Sverige, säger Gabriel Wernstedt, presskommunikatör vid UD.

Oegentligheter ledde till avsked

Han uppger att kvinnans anställning avslutats för en tid sedan då myndigheten anade oråd.

– Orsaken till att anställningen avbröts är att tjänstemannen avvikit från rutinerna vid viseringshanteringen, säger Gabriel Wernstedt.

– Oegentligheterna visade sig i våra egna kontroller.

UD vill inte kommentera på vilket sätt den misstänkta kvinnan avvikit från rutinerna. Men säger att det har lett till åtgärder från myndighetens sida.

– Det här har gjort att ambassaden i samarbete med migrationsverket sett över rutinerna för migrationsverksamheten vid ambassaden.

UD vill inte kommentera vad som hänt med de visum som utfärdats av den brottsmisstänkta kvinnan då de inte kommenterar på vilket vis hon avvikit från rutinerna. Gabriel Wernstedt berättar dock att UD, migrationsverket och ambassaden varit behjälpliga i utredningen av den misstänkta brottsligheten.