Alex, 22: ”Alla skrek på hjälp”

Uppdaterad 2018-10-19 | Publicerad 2015-10-31

BUKAREST. Nu sörjer Rumänien brandkaosets 27 dödsoffer.

Och överlevarna minns hur rockklubben blev ett brinnande helvete.

– Alla skrek på hjälp och det låg brända lik överallt, säger Alex Teodorescu, 22, till Aftonbladet.

Under lördagen strömmade Bukarestborna till det lilla torget Piata Bucur. Branden på klubben Colectiv hade försatt staden i chock och förtvivlade människor samlades utanför den gamla industrilokalen för att lämna en blomma, tända ett ljus och skänka en tanke åt de 27 personer som dött under natten. De flesta i lokalen hade varit tonåringar. Dana Horea, 54, fick ett samtal av sin 20-årige son vid halv elva-tiden på fredagskvällen.

– Han sa: ”Mamma, jag har dåliga och bra nyheter. De dåliga är att klubben jag var på står i lågor och jag brände mig. Den goda nyheten är att jag är okej, men ring en ambulans”, berättar Dana.

– När min son kom hem berättade han om hur panik utbrutit, och om hur folk trampat på honom för att ta sig ut ur klubben. Hans händer, hår och öron brändes. Hans skjorta hade fotavtryck på sig.

Visade solidaritet

Dana gjorde tusentals andra sällskap på det lilla torget på en bakgata i centrala Bukarest – för att visa solidaritet med de mammor vars barn inte kom hem på fredagskvällen.

– Jag tänker på att kanske min son i sin desperation också tryckt undan andra ur vägen eller trampat på den, så att de lämnats inne när alla flydde för sina liv, säger hon.

”Det tog tio sekunder”

Det var en releasefest för rockbandet Goodbye to Gravitys senaste album på fredagskvällen som slutade i en stor tragedi. Bandets pyroteknik fattade eld i klubbens träbjälkar och ljudisolering – och snart stod hela lokalen i lågor.

– Det var inga stora fyrverkerier, det var som de man har på födelsedagstårtor som brinner i tio sekunder. Men de nådde den skumgummiliknande ljudisoleringen, tog fyr och blossade upp jättesnabbt, säger Alex Teodorescu, 22, som stod nära en av klubbens två dörrar och var först av de drygt 400 besökarna att lämna lokalen.

– När flammorna nådde taket så tog det tio sekunder innan hela taket fattat eld. Det var då som alla fick panik.

Såg ut som en krigszon

Alex har inte sovit en minut under natten. Släkt och vänner ringde konstant för att höra att han var okej, och han fick själv ringa runt för att försäkra sig om att de två vänner han kommit dit med var oskadda. Omkring 180 personer brändes eller fick rök i lungorna. Polisbilar körde under lördagen in och ut ur byggnaden och klubbens ägare är under utredning. Alex berättar om hur parkeringen utanför klubben som han står på för ett halvt dygn sedan såg ut som en krigszon.

– De bar ut brända kroppar som de försökte ge konstgjord andning till. Alla skrek på hjälp och det låg brända lik överallt, säger Alex, som genast börjat springa med vatten till de som bars ut.

En annan överlevare, Victor Horea, 20, visar upp sina bandagerade underarmar för det 20-tal tv-stationer som barrikaderat sig utanför klubben.

– Jag är en envis jävel och har en riktigt hög smärttröskel så just nu känner jag inte någonting i händerna, säger han, och lägger till:

– Fast såren är ganska djupa. Det är en andra eller fjärde gradens brännskada.

”Snart stod allt i lågor”

Victor, som bara var inne på sjukhuset och vände, minns hur halloweenfesten på någon minut förvandlades till ett helvete.

– När elden nådde taket spred det sig som fan och snart stod allt i lågor. Jag insåg att det fanns två möjligheter. Antingen så skulle elden ta mig eller så skulle röken göra det. Jag hade tur som fick en tredje möjlighet – att överleva, säger han.

600 lämnade blod

Bukarests sjukhus blev snabbt överfulla och hamnade i akut blodbrist. Men under de första 12 timmarna efter tragedin ska över 600 personer ha lämnat blod – efter en Facebookkampanj. De flesta som Aftonbladet pratar med känner eller känner till någon som var inne på klubben.

– Jag satt uppe i fyra timmar och kollade på nyheterna. Det var okej för mig, men några av mina vänner såg sina kompisar ligga på marken i sändningarna. Det var hemskt för dem, säger Andreea Prodea, 20, som kommit med sin pojkvän Lupo Andrei, 20. I morgon ska de gå och donera blod.

– Jag är en student och jag vet att det var många studenter här inne. Vi går också till klubbar och konserter och sådant kan hända vem som helst.

Tre dagar av sorg

En kampanj på sociala medier, som på några timmar fick stöd av över 40 000 personer, uppmanade stadens unga att inte gå ut och fira halloween som vanligt – utan att istället stanna inne och hedra offren. Tre dagar av sorg har utlysts i hela Rumänien. Ju senare lördagskvällen led, desto större blev det hav av blommor, ljus, bilder och hälsningar som Bukarestborna lämnat utanför den gamla lagerlokalen. Den rökluft man kunnat känna på lördagsmorgonen var borta, men chocken var kvar.