Karolinska backar efter kritiken – KI-kirurgen utreds externt

Uppdaterad 2016-02-09 | Publicerad 2016-02-03

Nu backar Karolinska universitetssjukhuset efter kritiken.

Utredningen av Paolo Macchiarinis operationer kommer ledas av en extern part, skriver SVT Nyheter.

– Det är det klokaste för att föra en trovärdig utredning, säger sjukhusets chefsläkare, professor Nina Nelson Follin i SVT.

Det första beskedet var att utredningen av läkaren Paolo Macchiarini skulle ledas av sjukhusets egna chefsläkare, professor Nina Nelson Follin. Men efter kritiken har Karolinska universitetssjukhuset ångrat sig.

– Vi har hela tiden varit måna om att ha ett väsentligt externt inslag i den utredningen. Men vi har också tänkt vidare och även tagit del av de kritiska synpunkterna som framkommit. Vi har kommit fram till att det klokaste för att föra en trovärdig utredning är att det är en komplett extern utredning, säger Nina Nelson Follin i SVT:s Aktuellt.

Det är inte ännu bestämt vem eller vilka som ska hålla i den externa utredningen.

”Har ingen förståelse”

Tidigare har Bo Risberg, professor emeritus i kirurgi och tidigare ordförande i forskningsetikkommitté, sagt att han inte har någon förståelse för att KS utreder själva.

– Det är bara snuskigt att de ska utreda sig själva, det liknar ju igenting, sa han till TT.

Han har även sagt att Karolinska institutet borde fråntas rätten att utse Nobelpristagare under två år.

– Alltihopa är så horribelt.. Det är som att de är tillbaka i etiken från 40-talets tyska koncentrationsläger. Man vill bara gråta, sade han då.

Tre patienter fick syntetiska, stamcellsbeklädda luftstrupar inopererade på sjukhuet av Paolo Macchiarini. I dag har två av dessa patienterna dött.

Följ ämnen i artikeln