Tegnell: Nedgången har avstannat

Publicerad 2020-06-08

Totalt 4 694 personer har hitintills avlidit till följd av corona i Sverige.

Även globalt är läget dystert.

– Vi har en successiv ökning av antalet fall i världen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten under måndagens pressträff.

Antalet smittade och döda till följd av covid-19 blir alltfler i Sverige.

Under måndagens pressträff uppgav Folkhälsomyndigheten att totalt 45 133 personer hitintills bekräftats smittade, och att 4 694 personer avlidit.

Medelvärdet gällande antalet avlidna per dag börjar närma sig 40, vilket fortfarande beskrivs som alldeles för högt av Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, men att det ändå är bra att det sjunker.

– Men det talar för att vi har en annan typ av epidemi i Sverige just nu än vad vi har haft en tid.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Successiv ökning

I världen är motsvarande siffror cirka 7 miljoner bekräftade fall och 402 000 döda och Europa finns cirka 1,4 miljoner bekräftade fall och totalt 169 000 dödsfall. 

– Tyvärr fortsätter det åt samma håll. Vi har en successiv ökning av antalet fall i världen. Däremot har det länge sett väldigt positivt ut inom EU. Men den nedgången som vi har haft under ganska många veckor verkat ha stannat av på en ny nivå, säger Anders Tegnell.

Globalt är Sydamerika den största motorn i smittspridningen.

Även USA har många nya fall.

– Sedan har vi kanske det stora orosmolnet Indien, som hela tiden ökar. Och Sydafrika. Två länder med väldigt stora befolkningar där man tyvärr ser en väldigt negativ utveckling.

Kan bli ny topp

Tegnell kommenterade även helgens demonstrationer till stöd för Black lives matter-rörelsen, där stora mängder människor samlades i flera städer.

– Vi vet att den typen av stora möten är en risk, helt klart. Om det är så återstår att se, det kommer att ta någon vecka, säger han.

Återigen betonar han vikten av att fortsätta följa rekommendationerna. Om inte finns risk för en ny topp.

Under förra veckan krävde Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att bland andra Anders Tegnell skulle avgå, och att regeringen ska ta ”fullt ansvar för den negativa händelseutvecklingen” under coronapandemin.

På frågan hur han ser på kritiken svarar Tegnell följande;

– Det här är en politisk diskussion som jag vill överlåta till politikerna.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen