Nio åtalas för tre dåd – kopplas till Foxtrot/Dalen-konflikt

Publicerad 2023-10-05

I vintras pågick en blodig konflikt mellan gängen Dalen och Foxtrot.

Nu åtalas nio personer för flera grova våldsdåd – däribland två sprängningar varav en mot en uppmärksammad rappare.

– Man har också gjort ett större beslag där man ser att de förberett sig för ytterligare sprängningar, säger åklagare Alexandra Bittner.

Innan Foxtrot-nätverket splittrades vilket orsakade den blodiga våldsvåg vi ser just nu fanns andra pågående konflikter.

I vintras rasade den som värst mellan Dalennätverket och Foxtrot.

Nu har nio personer åtalats för grova våldsbrott i slutet av januari, med tre sprängdåd och en dörrskjutning.

– Det finns framför allt en misstänkt som kan kopplas till de tre fullbordade sprängningarna och ett större beslag i en lägenhet, säger åklagare Alexandra Bittner.

Kopplade till nätverk

Mannen är 30 år gammal och greps i Kungsängen, misstänkt för att ha tillverkat flera av sprängladdningarna som använts i våldsdåden under tiden före gripandet.

Han åtalas för tre fall av medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, och tre fall av grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han åtalas även för ett synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och ett fall av grovt narkotikabrott.

Hos mannen beslagtog polisen sprängmedel, krut och sprängkapslar samt kablar, batterier och verktyg för bombtillverkning. Dessutom påträffades nästan ett halvt kilo kokain, där mannen erkänt innehav men förnekat överlåtelsesyfte.

Men enligt åklagaren står det inte klart att mannen varit drivande.

Däremot finns andra bland de åtalade, med tydliga kopplingar till Dalennätverket som misstänks för att ha initierat sprängdåd mot personer med kopplingar till Foxtrot, enligt Alexandra Bittner.

En 27-årig man åtalas för att ha utfört ett par av de våldsamma dåden, en skjutning mot en lägenhetsdörr i Södertälje 25 januari och för att ha placerat en sprängladdning som orsakade explosionen i Upplands Väsby 29 januari.

Här greps den misstänkte mannen tidigare i år.

Snabbt jobb av NFC

Bevisläget, anser åklagaren, är ovanligt gott, tack vare god hjälp från nationellt forensiskt centrum, NFC.

– En stor del av det handlar om tekniska träffar i form av dna och fingeravtryck. NFC har gjort ett omfattande arbete med att jämföra kablar, tejp och påsar och det kom svar väldigt snabbt vilket bidrog till att utredningen gick bra, säger Alexandra Bittner.

Hon fortsätter:

– Det är ovanligt vid sprängningar att man får träffar på dna och liknande, men här har man bland annat hittat batterier på platsen som använts. Där har vi haft tur.

När det gäller sprängningen i Upplands Bro 29 januari, där en känd rappare tros vara en av måltavlorna, har polisen inte lyckats knyta en gärningsman till dådet. Däremot är den tidigare nämnde 30-åringne misstänkt för att han konstruerat bomben som användes.

Rättegången mot de nio männen inleds i mitten av oktober och väntas pågå i tio dagar.

Skador vid porten efter explosionen i Upplands Väsby den 29 januari.