Skarp kritik efter ny matprisrapport: Groteskt

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2023-12-18

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V). Arkivbild.

Matpriserna har höjts för mycket, enligt en ny rapport.

– Regeringen har valt att skydda matjättarnas överpriser, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Men enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) har matjättarna skärpt sig.

En ny rapport från Konjunkturinstitutet (KI), som visar att matpriserna har höjts mer än befogat, får V-ledaren Nooshi Dadgostar att reagera kraftigt.

– Att matjättarna fortsätter att höja priserna på det här sättet är groteskt, och att regeringen inte gör något åt det är helt oacceptabelt, säger hon.

Enligt Nooshi Dadgostar handlar det om att de stora matjättarna har satt överpriser, och på så sätt kunnat ta ut övervinster. Något hon menar att regeringen låtit ske.

– Det är uppenbart att vi har en regering som har valt att skydda matjättarnas övervinster istället för Sveriges familjer, säger hon.

S också kritiskt

I mars kallade finansminister Elisabeth Svantesson till sig matjättarnas vd:ar för att prata om de skenande matpriserna. Enligt Nooshi Dadgostar var det inte tillräckligt.

I rapporten har KI tittat på matpriserna mellan 2019 och 2023, och kommit fram till att prisökningarna på livsmedel har varit 6 procentenheter högre än i producentledet.

Även Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg är kritisk till hur regeringen har hanterat matpriserna.

– Nu är det svart på vitt att det finns de som har tjänat mycket pengar i den här krisen, och det är hushållen som får ta smällen.

– Jag har haft kritik mot att finansministern har haft en så väldigt passiv roll genom hela den här krisen. Det här visar att Sverige sticker ut, vi har haft ökade vinstandelar i näringslivet på hushållens bekostnad, säger han.

Finansminister Elisabeth Svantesson säger att rapporten, som enligt KI är behäftad med stora osäkerheter, visar att det finns skäl att tro att en del matjättar har tagit ut ett högre pris än motiverat.

Däremot pekar hon på att matprisutvecklingen har avtagit de senaste månaderna.

Inte ökat på samma sätt

– När jag samtalade med alla matjättar i mars sade jag att det är viktigt att alla tar ett ansvar. Vi har sedan dess också sett att från april och framåt har trenden varit att matpriserna inte har ökat på samma sätt, säger hon.

Så du tycker att de har skärpt sig?

– Uppenbarligen.

Enligt Elisabeth Svantesson är det i grund och botten matjättarnas och livsmedelsbranschens egna ansvar att inte ta ut för höga priser.

– Det är klart att livsmedelsjättar och handeln också har utmanats av ökade kostnader. Men när vi nu ser att man verkar ha övervältrat ännu mer på kunderna än nödvändigt så finns det anledning för alla att reflektera över det.

Följ ämnen i artikeln