Nya cannabisvarianter säljs lagligt i svenska butiker: ”Dödliga”

Publicerad 2023-12-19

Gräs, e-cigaretter och godis med cannabisvarianter säljs i svenska butiker och på nätet. När en variant förbjuds ersätts den direkt med en ny och försäljningen får fortsätta – helt lagligt.

– Vi har inte tappat några kunder. Många får upp ögonen för det, säger en butikanställd till Aftonbladet.

I somras narkotikaklassade regeringen nio cannabisvarianter, bland annat HHC. Det innebär att försäljningen av dem blev olagligt. Direkt började andra syntetiska varianter av cannabis säljas i Sverige – bland annat THC-P och HHC-O – i form av gräs, e-cigaretter och godis med olika smaker.

– Många av de nya drogerna är hälsofarliga och dödliga, säger Anders Nylander, kemist och forskare på Uppsala universitet.

Cannabissubstanserna är beroendeframkallande och kan orsaka hallucinationer, kräkningar, minnesproblem och panikattacker, enligt Giftinformationscentralen. Många ungdomar hamnar på akutmottagningar efter att ha brukat substanserna.

– Ungdomarna kommer in euforiska, hungriga och har sluddrigt tal. Föräldrarna känner inte igen deras beteende, säger Juan Figueroa, överläkare och barnpsykiater på Maria Ungdom.

Juan Figueroa, överläkare och barnpsykiater på Maria Ungdom

Nya varianter finns redan

– Det kommer bara bli fler och fler som tar det. Det är helt lagligt, säger Figueroa.

Den 16 januari 2024 kommer ytterligare tolv substanser att förbjudas i Sverige men redan säljs nya cannabisvarianter som inte kommer att narkotikaklassas och därför kan brukas fritt.

– Man gör en liten kemisk förändring och får en ny drog. Vi har redan sett större mängder av de nya cannabisvarianter strömma in till Sverige. De kommer inte att narkotikaklassas. Det är både godis, gräs och e-cigaretter, säger Jenny Åberg, sakkunnig och kemist på Tullverket.

Om det kommer en ny cannabisvariant som är laglig att sälja, ska ni göra det?

– Ja, absolut, säger en anställd i en butik där man säljer de nya cannabisprodukterna.

Kryphål i lagstiftningen

Andra länder så som Norge och Storbritannien förbjuder en grupp substanser vilket gör att nya varianter blir olagliga per automatik. I Sverige förbjuder man en substans i taget. Därför kan nya syntetiska cannabisvarianter som tillverkas snabbt ersätta de föregående och fortsätta säljas.

– Man skulle kunna gruppklassa substanser. Annars tar det ett halvår för svenska myndigheter att utreda innan man kan förbjuda dem, säger Anders Nylander.

Efterfrågan på varorna ser inte ut att minska och tiotusentals svenskar köper de här produkterna frekvent.

Julrea på e-cigaretter.

Följ ämnen i artikeln