Hemlösa dör när Phoenix slår värmerekord

Jonas Cullberg/TT

Publicerad 2023-07-21

Temperaturer runt 48 grader och trottoarer som är så heta att de ger brännskador. Rekordvärmen i Phoenix, Arizona, slår särskilt hårt mot stadens hemlösa.

– Om de inte hittar någonstans att svalka sig dör de, säger Rudy Soliz, chef för ett center för äldre hemlösa.

Stadskärnan ligger öde. Joggare och hundägare tvingas ge sig ut mitt i natten för att slippa den värsta värmen. Phoenix i Arizona slog svettiga rekord den här veckan. I tisdags uppmättes en ny maxtemperatur på 47,8 grader. På torsdagen hade temperaturen uppgått till minst 43 grader 21 dagar i följd, även det ett rekord.

Särskilt drabbade av hettan är de hemlösa – en växande grupp i Phoenix, som är USA:s femte största stad.

– Om de inte hittar någonstans att svalka sig dör de, säger Rudy Soliz, chef för Justa Center, en lokal för äldre hemlösa i Phoenix.

Tolv döda

Centret ligger i ett område som kallas ”zonen”, där hemlösa bor i tält som kantar trottoarerna vid sidan av kundvagnar och travar med bråte. Här finns knappt några träd som ger skugga och hemlösa som somnat på trottoarerna har drabbats av brännskador.

– Brandkåren kommer hit hela tiden för att hjälpa folk som fått värmeslag. Såvitt jag vet har tre personer dött i området den här sommaren, säger Rudy Soliz.

– Ofta rör det sig om en kombination av droger och hetta.

I Phoenix-området har tolv värmerelaterade dödsfall rapporterats fram till mitten av juni. Hälften av dem var hemlösa. Därutöver utreds ytterligare 40 fall där värme kan ha bidragit till dödsfall.

Justa Center har tagit emot flera hemlösa som drabbats av värmeslag.

– En man stapplade in med kraftiga muskelryckningar och kollapsade. Vi ringde ambulans och satte en kall handduk på honom, säger Rudy Soliz.

Heta nätter

Även nätterna är heta, med temperaturer på minst 34 grader.

– De hemlösa får inte någon möjlighet att svalka sig ens på nätterna, säger Rudy Soliz.

Phoenix-området, mitt i Sonoraöknen, har smeknamnet “solens dal” och invånarna är vana vid hetta. Staden brukar klassas som USA:s varmaste. Men den här sommaren har varit i särklass.

– Det går att se på mina växter i trädgården att den här sommaren är annorlunda. De torkar eftersom värmen blir för mycket för dem, säger Rudy Soliz.

Phoenix har placerat ut 60 vätskestationer och 30 “kylningscenter” – lokaler med luftkonditionering – för de som behöver svalka.

Ingen är utomhus

I sydvästra USA brukar monsunsäsongen och dess åskstormar svalka under sommaren. Men i år kommer den senare än vanligt. Värmen väntas fortsätta i nästa vecka i Phoenix.

Omkring 110 miljoner amerikaner -- cirka var tredje invånare – bor i områden där det råder varning för extremvärme. I Arizona, Arkansas, Kalifornien, Nevada, Texas och Oklahoma har invånarna uppmanats att tillbringa så lite tid utomhus som möjligt, dricka mycket vatten, slå på luftkonditioneringen och inte lämna barn eller djur i bilen.

– I helgen när jag körde runt i mitt kvarter noterade jag att ingen var utomhus, säger Rudy Soliz.

– Inte ens barnen. Alla sitter inomhus.