Amelie skulle till Phuket – hamnade på Arlanda: ”Trodde det var ett skämt”

Publicerad 2024-02-03

Tui-planet från Landvetter till Phuket kom inte längre än till Azerbajdzjan.

I stället hamnade de drygt 300 passagerarna på Arlanda.

– Först tänkte man att det var ett skämt, säger Amelie Magnusson, 27.

Resan till Thailand från Landvetter slutade med en åtta timmars flygning till Arlanda. Halvvägs i luften meddelade besättningen att det var ett tekniskt fel på planet, vilket skapade oro bland passagerarna.

– Folk blev väldigt upprörda, men kaptenen kom ut och svarade på frågor, säger Amelie Magnusson.

– Jag brukar inte vara flygrädd, men när de meddelade oss om felet blev jag orolig. Några började till och med gråta. Men kaptenen skötte det väldigt bra och lugnade oss med att felet inte påverkade flygningen, säger Peter Larsson, 67.

Informationen till passagerarna var att planet skulle kunde landa i Phuket utan problem. Men väl på plats hade det inte kunnat repareras och det var därför man återvände.

”Under all kritik”

Efter landningen på Arlanda slussades samtliga passagerare vidare till ett hotell i närheten av flygplatsen, där de fick tillbringa natten. Men bussen kunde bara ta runt 50 passagerare åt gången.

– Vi stod där i säkert två timmar, bussen fick köra fram och tillbaka sju gånger. Folk stod ute i kylan för att försöka komma med, det var nästan upprorsstämning. Det har varit under all kritik från Tuis sida, Peter Larsson.

Väl på hotellet väntade ännu mer köer.

– Allt blev förskjutet. På hotellet fick vi stå i två tre timmar innan vi fick vårt rum, säger Amelie Magnusson.

Tuis svar: ”Vi beklagar”

Flera resenärer har klagat på att informationen från Tui varit bristfällig. Efter ett sms när de landat under fredagskvällen hörde de inget mer förrän morgonen därpå.

– När något sådant här oväntat sker kan det bli köer. Då är det också svårt för oss att erbjuda den service vi egentligen vill uppnå, vilket vi beklagar, säger Adam Györki, nordisk Kommunikationschef på Tui och fortsätter:

– Vi har jobbat för att hitta en lösning under hela natten, så att resenärerna kommer till Thailand så fort som möjligt.

Vid 08-tiden på lördagen hade Tui hittat en lösning.

– Den nya avgången sker vid klockan 13 idag. Vi har lånat in ett plan från ett norskt flygbolag som vi jobbar med. Där kommer vår besättning vara ombord.

Men vad som orsakat felet på det tidigare planet vill de inte gå in på.

– Det var ett teknisk fel, mer än så kan jag inte berätta. Planet är under service på Arlanda nu, säger Adam Györki.

Får fira sin 25-årsdag i luften

Amelie reser tillsammans med sin lillasyster Matilda, som fyller 25 år i dag.

– Vi hade planerat att fira hennes födelsedag i Thailand. Nu får det bli på planet i stället, säger Amelie Magnusson.

– Man har sett fram emot att komma i väg och så händer detta. Nu hoppas jag bara att vi kommer hela vägen fram. Vi har ju semestern framför oss i alla fall.

Följ ämnen i artikeln