Studie: Molnen blir färre – temperaturen ökar dagtid

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-07

Temperaturskillnaden mellan dag och natt har ökat de senaste tre decennierna (1991–2020) jämfört med föregående tre decennier (1961–1990). Det kan bland annat få konsekvenser för växters fotosyntes, visar en ny studie.

Med färre moln på himlen blir jordytan varmare, med intensifierade dagstemperaturer som följd. Detta kan få negativa följder för djur och människor, men även växter.

Att temperaturökningen från den globala uppvärmningen inte är jämnt fördelad över dygnet har varit känt i snart 70 år. Fram tills för 30 år sedan ökade temperaturen som mest nattid, men dagtid har uppvärmningen inte varit lika kraftig.

Nu är situationen den motsatta. Temperaturökningen är som störst dagtid. Forskarna förklarar det med en betydande minskning av molntäcket. Moln blockerar solstrålning, och med färre moln på himlen blir jordytan varmare, med intensifierade dagstemperaturer som följd. Studien är publicerad i tidskriften Nature Communications.

I en kommentar till Forskning & Framsteg berättar Ziqian Zhong, som är forskare på institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap vid Chalmers tekniska högskola, att detta kan få konsekvenser för allt liv på jorden.

– När jag såg den här trenden i vår data var första tanken att det kunde vara en gamechanger. Jag förstod direkt att vi hade snubblat över något viktigt, säger Ziqian Zhong, till Forskning & Framsteg.

Temperaturskillnaderna kan eventuellt påverka skördar, tillväxten hos träd och djurens reproduktionsförmåga. Ziqian Zhong konstaterar att den ökade uppvärmningen under dagen även kan innebär risker för människors hälsa.

– Risken att drabbas av värmerelaterade sjukdomar som värmeutmattning och värmeslag ökar. De förhöjda temperaturerna under dagen kan också förvärra förhållandena för personer med andningsproblem och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Ziqian Zhong i intervjun med Forskning & Framsteg.