Greta Thunberg och Margot Wallström i Kiev - bildar ny arbetsgrupp

Publicerad 2023-06-29

Greta Thunberg och Sveriges förra utrikesminister Margot Wallström är i Kiev. En ny internationell arbetsgrupp har nu bildats för att undersöka krigets miljökonsekvenser.

”Viktig signal till Ukraina”, sa Zelenskyj

Under torsdagen träffade Greta Thunberg och Margot Wallström Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett miljömöte i Kiev.

Nu bildas en ny internationell arbetsgrupp för att undersöka krigets miljöeffekter. Tillsammans med Zelenskyjs stabschef Andriy Yermak kommer Margot Wallström leda arbetet.

Arbetsgruppen kommer även arbeta fram mekanismer för att kunna hålla Ryssland ansvarigt för miljöskadorna. Och hitta sätt att återställa Ukrainas ekologi.

Volodymyr Zelenskyj med Greta Thunberg, Heidi Hautala, Margot Wallström och Mary Robinson efter mötet i Kiev.

"Bildandet av gruppen är en mycket viktig signal till Ukraina. Vi behöver er professionella hjälp.”, sa Zelenskyj i en artikel på det ukrainska presidentämbetets webbplats.

I den nya miljögruppen ingår också den tidigare utrikesministern Margot Wallström, den finländska EU-parlamentsledamoten Heidi Hautala och Irlands förra president Mary Robinson.

– Rysslands invasion av Ukraina har visat hur allvarliga brotten mot miljön är under hela kriget. Enligt ukrainsk lagstiftning är detta helt klart ekocid. Frågan om ansvar för dessa brott bör lösas både på nationell och internationell nivå, sa Heidi Hautala under mötet i Kiev.

Greta Thunberg är en del i den nya internationella arbetsgruppen som ska undersöka krigets miljökonsekvenser.