Förundersökning mot Kjell Jansson läggs ner

Publicerad 2023-05-19

Riksdagsledamoten Kjell Jansson (M) misstänktes för sexköp.

Nu läggs utredningen ner.

– Vid en sammantagen bedömning av bevisningen i förundersökningen finns det inte tillräckligt med stöd för påståendet, säger chefsåklagare Maria Sterup.

Det var efter en krogkväll på St Andrews inn på Östermalm under julhelgen som riksdagsledamoten Kjell Jansson (M) och två kvinnor gick hem till hans övernattningslägenhet i Stockholm.

Där hade de sex, och en av kvinnorna tog en bild på Jansson när han utförde oralsex på den andra.

Efteråt gav Jansson en av kvinnorna 5 000 kronor. Han hävdar själv att pengarna var till taxi och för att hjälpa kvinnan med hyran.

Händelsen ledde senare till att Kjell Jansson blev anmäld för att ha köpt sex. Men nu meddelar Åklagarmyndigheten att misstankarna mot honom läggs ned.

– Vid en sammantagen bedömning av bevisningen i förundersökningen finns det inte tillräckligt med stöd för påståendet om att det är frågan om en sexuell förbindelse mot ersättning, säger chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren.

Åklagaren: Går inte att bevisa

– Det går inte att bevisa att den som varit misstänkt har gjort sig skyldig till brott. Av den anledningen läggs förundersökningen ner. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, fortsätter hon.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, som anklagade honom för sexköpet har i sin tur blivit dömd för utpressning mot Kjell Jansson.

Bland annat pressade hon honom på pengar genom att hota om att polisanmäla honom för sexköp. Hon har även hotat om att sprida bilder av sexuell natur, enligt tingsrättens bedömning.

Totalt ska Kjell Jansson ha fört över 65 000 kronor till kvinnan.

– I ärendet är det otvivelaktigt så att det förekommit sexuell aktivitet mellan parterna. Det har inte förekommit våld eller tvång och det som hänt mellan parterna har skett med ömsesidigt samtycke. Det föreligger däremot motstridiga uppgifter om att de överenskommit att ersättning skulle utgå för den sexuella aktiviteten, säger Maria Sterup.