Bekräftat sabotage vid Nord Stream

Publicerad 2022-11-18

Explosionerna vid Nord Stream 1 och 2 var sabotage.

Det menar kammaråklagare Mats Ljungqvist.

–Analyser som nu utförts visar på rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som påträffades.

Explosionerna vid Nord Stream 1 och 2 vad sabotage, det säger Kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

–Vid de brottsplatsundersökningar som genomfördes på plats i Östersjön gjordes omfattande beslag och området har dokumenterats noggrant. Analyser som nu utförts visar på rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som påträffades. Det avancerade analysarbetet fortsätter för att kunna dra säkrare slutsatser kring händelsen, säger Mats Ljungqvist.

Komplex förundersökning

Enligt Mats Ljungqvist är förundersökningen mycket komplex och omfattande och än så länge är det inte klart om någon kommer delges misstanke om brott.

–Samarbetet med myndigheter i Sverige och i andra länder fungerar utmärkt. För det fortsatta arbetet med förundersökningen och för de olika samarbeten som pågår är det viktigt att vi får arbeta i lugn och ro, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Stort gasmoln spreds över Skandinavien

Det var från den 26e september som man upptäckte läckorna på gasledningarna, vilket ledde till att ett enormt metanmoln spred sig över Sverige och Norge.

– Vi har aldrig tidigare sett något liknande, sa Cathrine Lund Myhre, seniorforskare vid norska luftforskningsinstitutet.

Senare skickade marinen fartygen ubåtsräddningsfartyget HMS Belos samt röjdykarfartyget HMS Sturkö för att bistå Säpo i undersökningarna av gasledningarna, enligt källor till Dagens Nyheter.

Utredningar pågår i flera länder

Seismologer i flera länder har slagit fast att läckorna orsakades av explosioner och Sverige och andra länder har startat egna brottsutredningar.

Bland annat skickade marinen ubåtsräddningsfartyget HMS Belos samt röjdykarfartyget HMS Sturkö för att bistå Säpo i undersökningarna av gasledningarna, enligt källor till Dagens Nyheter.

Ryssland och väst har anklagat varandra för att ligga bakom sabotaget, men hittills har ingen av de pågående utredningarna lett till ett utpekande av ut någon skyldig.

Spökskepp dagar innan explosionen

Bara dagar före explosionerna passerade två fartyg området för läckorna på Nord Stream 2 – och de gjorde det med avstängda sändare, så kallade AIS-transpondrar, rapporterar det amerikanska magasinet Wired

– Det betyder att det inte fanns någon information om deras rörelser och att de försökte dölja sin position och allmänna information för omvärlden, säger Jerry Javornicky, vd för satellitbildsföretaget Spaceknow, till Wired.

Spaceknow rapporterade omgående sina resultat till Nato. Jerry Javornicky säger till Wired att militäralliansen då bad om att ”få mer information”. En Nato-källa uppger dessutom för tidningen att bilderna och datan från Spaceknow kan visa sig användbar för utredarna.

Spökskeppen, vars ursprung är okänt, hittades efter att Spaceknow tittat igenom arkiverad satellitdata från 90 dagar. Ytterligare 23 fartyg syntes på bilderna, men alla hade sina transpondrar påslagna, skriver Wired.

Obrukbara för all framtid

Efter explosionen utgick tyska säkerhetsmyndigheter från att rören i Nord Stream 1 och 2 kommer att vara obrukbara för all framtid, rapporterade tyska tidningen Tagesspiegel och hänvisade till regeringskällor.

Följ ämnen i artikeln