Kända från tv - nu vill de till EU

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2013-09-28

Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson kampanjar ihop inför valet

Om Kristdemokraterna får välja skickar de två SVT-kändisar till Europaparlamentet efter valet i maj. Med stor sannolikhet blir det Pamp-Ebba och Agenda-Lars som står överst på partiets valsedel.

Den 25 maj nästa år hålls val till Europaparlamentet. Kristdemokraterna, som nu håller riksting i Karlstad, vill enligt partiets nomineringskommitté helst skicka två tv-profiler till parlamentet. Journalisten Lars Adaktusson står som nummer ett och kommunalrådet Ebba Busch Thor, som nyss valts in i kommunstyrelsen, står som nummer två.

–Jag räknar med att kunna leverera en riktigt stark Adaktusson-Busch turné runt om i landet för att kunna mobilisera våra väljare. Det är ju lättare att skrälla i ett EU-val än i ett nationellt val, säger Ebba Busch Thor.

Målet: Två mandat

Att partiet i dag endast har en plats i Europaparlamentet och att hon själv sannolikt kommer att står som nummer två på listan, bekymrar henne inte.

– Kristdemokraterna har tidigare haft två mandat, och vi har det som mål i den här valrörelsen.

Lars Adaktusson vill vänta med att berätta exakt vilka sakfrågor han kommer att driva i parlamentet även om han medger att funderat mycket på detta. Han hänvisar till att den politiska plattformen inte fastställts ännu. Däremot säger han sig brinna för europafrågor.

– Jag har sett vad bristen på samarbete kan leda till, till exempel under kriget i Bosnien. Det handlar om att framhålla vilken betydelse EU har för demokrati och frihet, säger han.

Listan fastslås 25 oktober

Planen är som sagt att Busch-Thor och Adaktusson ska kampera i hop under delar av kampanjen men mer än så kan de inte säga om vad den kommer att innehålla.

Men Lars Adaktusson passar på att kasta en känga mot de mer EU-fientliga partierna, som gör det alldeles för enkelt för sig, menar han.

– Sannolikheten är stor att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kommer att använda kritiken mot europrojektet för att skapa motstånd mot EU. Det är ett förenklat perspektiv. Det är mycket svårare att värna EU-tanken och samtidigt erkänna att det EU vi har behöver revideras. En kampanj behöver inte bestå av klatschiga slagord, säger han.

Kristdemokraternas lista, liksom den politiska plattformen inför EU-valet kommer att fastslås slutgiltigt av partiet den 25 oktober.