Fynda billiga bilar på nätet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-31

Experten: Det här ska du tänka på när du köper bil

Många väljer att leta bil på nätet.

Att göra ett riktigt fynd är mångas dröm men det gäller att se upp.

– Om du köper en bil från en privatperson ska du alltid kolla upp bilens historia, säger Kerstin Sundvall jurist på Motormännens riksförbund.

Att leta efter drömbilen på nätet är det många som gör. På flera annonssajter annonseras varje dag mängder av bilar ut till försäljning. På Blocket är bilsektionen den största avdelningen av alla med annonser både från bilhandlare och privatpersoner.

Undersök bilen

Men det gäller att ha koll när man ska köpa bil. Om du inte är så bilkunning är det bästa om du tar med någon som kan inspektera bilen innan du slår till och gör en affär, berättar Kerstin Sundvall jurist på Motormännens Riksförbund.

– Man måste undersöka bilen innan köpet. Det bästa är såklart om man kan låta en verkstad eller ett testcentrum göra tester innan man skriver ett avtal, säger Sundvall.

Kolla upp historien

Den kanske viktigaste informationen om du ska köpa en begagnad bil från en privatperson är, enligt Sundvall, att kolla upp bilens ägarhistoria. Det finns nämligen en risk att bilen inte är fullt betald om tidigare ägare inte skött finansieringen.

– Det är viktigt att man alltid får med alla papper på bilen. Om säljaren börjar med ursäkter bör man se upp, säger hon.

Följ ämnen i artikeln