Clinton: Oacceptabelt våld mot journalister

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-04

Journalister attackerades med brandbomb

En i stort sett enig omvärld fördömer attackerna mot journalister i Egypten.

– Det är oacceptabelt under alla omständigheter, sade USA:s utrikesminister Hillary Clinton på torsdagskvällen.

De senaste dagarna har flera journalister kidnappats och trakasserats av Mubarak-trogna i Kairo. Förföljelsen kritiserades hårt av flera världsledare på torsdagen.

Clinton kallade det ett brott mot universella värden att attackera journalister, hjälparbetare och diplomater.

– Det är speciellt under svåra tider som regeringar måste respektera dessa värden, sade hon.

Reinfeldt upprörd

Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon reagerade starkt mot vad han kallar ”skrämseltaktik”.

– Det är fullkomligt oacceptabelt. Det måste upphöra nu, sade han.

Även Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt reagerade starkt efter att SVT-reportern Bert Sundström kidnappats och knivhuggits.

– Attacker på journalister är fullständigt oacceptabelt och de journalister som har gripits måste friges, skrev han i en kommentar till TT.

EU reagerade

EU:s utrikeschef Catherine Ashton skriver i ett pressmeddelande att hon pratat med Egyptens vicepresident Omar Suleiman och framfört EU:s krav på en fredlig lösning. Hon säger att hon krävt att de egyptiska myndigheterna respekterar grundläggande fri- och rättigheter under demonstrationerna.

Dessutom kom Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien och Spanien med ett separat uttalande där de kallar attackerna mot journalister ”fullständigt oacceptabla”.

Kastade brandbomb

Förutom Bert Sundström har reportrar från bland annat Washington Post, New York Times, Al Jazeera fängslats under torsdagen, varav en saknas fortfarande. Enligt en skyddsorganisation för journalister har det varit 24 fall av kvarhållande och 21 överfall mot journalister det senaste dygnet.

Två journalister från Fox News blev rejält misshandlade i närheten av Tahrirtorget. Reportern och kameramannen befann sig i en byggnad när någon kastade in en brandbomb. När de flydde ut på gatan blev de slagna.

En grekisk reporter fick också en skruvmejsel instucken i benet och en fotograf misshandlades och fick sin utrustning förstörd.

Tidigare har Aftonbladets medarbetare i Kairo trakasserats och hindrats i sitt arbete.

Detta har hänt: dag för dag

Den 25 januari

Efter att folket genom protester lyckats tvinga bort Tunisiens president Ben Ali från makten, börjar ungdomar och studenter i Egypten att demonstrera ute på gatorna i Kairo. De kräver att president Hosni Mubarak ska avgå efter 32 år som president. De vill också ha yttrandefrihet samt bättre levnadsvillkor.

Protesterna sprider sig snabbt till flera andra stora städer, som Alexandria, Suez, Ismailya och Mansura i Egypten.

Den 26 januari

Dagen efter att demonstrationerna har börjat utlyses undantagstillstånd i Egypten. Demonstranterna trotsar utegångsförbudet och rapporter om ökat våld mellan polis och demonstranter börjar att rapprteras.

Den 27 januari

Flera rapporter om dödsfall kommer in och mer än tusen personer ska ha gripits av säkerhetsstyrkorna.

Myndigheterna stänger av internet och telefonnätet i stora delar av Egypten.

USA:s president Barack Obama uttalar sig för första gången om händelserna i Egypten. Han uppmanar regeringen till återhållsamhet och säger att Egypten behöver genomgå politiska reformer.

Den 28 januari

Protesterna fortsätter i Kairo och flera av de stora städerna. Muslimska broderskapet ansluter sig till protesterna. Mer än 70 människor rapporterats ha dött och runt tusen skadats i protesterna. Internet och telefonnätet ligger fortfarande nere i stora delar av Egypten.

Under fredagskvällen talar för första gångens sedan protesterna president Husni Mubarak till nationen. Mubarak meddelar att hela regeringen avgår och att en ny ska tillsättas. Men han själv sitter kvar vid makten.

Den 29 januari

Minst 50 000 människor trotsar utegångsförbudet i Kairo och fortsätter att kräva Mubaraks avgång. Mobbar har börjat plundra affärer och civila bildar medborgargraden för att skydda hem och affärer. Under natten har beväpnade gäng och tjuvar brutits sig in på Egyptiska museet i Kairo. Två mumier slogs sönder och kulturskatter ska ha stulits samt vandaliserats.

Den 30 januari

UD avråder från resor till Egypten. Resebolagen börjar flyga hem alla svenska turister. President Hosni Mubarak visar inga tecken på att avgå utan bestämmer istället möte med den nye vicepresidenten Omar Suleiman och nya premiärministern Ahmed Shafiq, för att diskutera den nya regeringen.

Den 31 januari

Mer än 250 000 människor samlas på Tahrir-torget för att visa sitt missnöje med presidenten. EU:s utrikesministrar manar de "de egyptiska myndigheterna att inleda en ordnad övergång till ett brett regeringsalternativ med full respekt för lagen, mänskliga rättigheter och grundläggande fri- och rättigheter."

Den 1 februari

Över en miljon människor samlas under tisdagen på Tahrir-torget i Kairo. Efter åtskilliga timmar av protester meddelade president Hosni Mubarak på tisdagskvällen att han inte ställer upp för omval som president och att han inte planerar att lämna över makten til sin son. Men demonstranterna kräver hans omedelbara avgång, inte en avgång i september, som presidenten själv vill.

Den 2 februari

På eftermiddagen inträffar det som alla fruktat. De fredliga protesterna urartar i blodbad. Mubarakanhängare, som enligt rapporter transporterats i bussar till Tahrir-torget, drabbade samman med protestanterna. Armén, som sedan tidigare slagit en järnring runt torget, stod passivt och såg på. Fem personer dog och över 1500 människor skadades.

Aftonbladets utsända hålls mot sin vilja i tre timmar av egyptisk miltär och hotas till livet.

Den 3 februari

Oroligheterna och protesterna fortsätter. Mycket aggression riktas mot journalister. SVT:s reporter Bert Sundström kidnappas och hålls av okända män innan han sju timmar senare hittas, svårt skadad, på ett sjukhus i Kairo. Han är knivskuren i ryggen och har skallskador. Under natten opereras han och läget uppges vara allvarligt men stabilt.

Den 4 februari

”Dagen D”, som den kallas. Demonstranterna har hela tiden krävt att Mubarak ska avgå denna dag – vilket inte händer. Men enligt Carl Bildt är det en tidsfråga. Den första journalisten rapporteras död.

Källa: SvD och Aftonbladet


Carina Bergfeldt