Ska vi bo på gatan?

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-02-03

Ministerns svar till de utförsäkrade: ”Det blir fel ibland”

BACKAR PÅ TRE PUNKTER Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) tillträdde efter valet och har nu haft sitt jobb i drygt 100 dagar. Under den tiden har han hittat tre problem där han anser att det behövs förändringar. ”Jag är den första att säga att både läkarna och Försäkringskassans medarbetare gör fel ibland”, berättar han.

För ett år sedan kom de första fallen av utförsäkrade, i dag är de nästan 42 000. Reformen blev hårt kritiserad och ansvarig minister byttes ut efter valet.

Nu är det dags för den nya att ställas till svars.

Aftonbladet har pratat med fyra av dem som har drabbats hårt av de nya reglerna – och ställt deras frågor till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Efter drygt hundra dagar på nya jobbet är socialförsäkringsministern redo att backa på delar av den hårt kritiserade sjukförsäkringen.

När Aftonbladet träffar Ulf Kristersson (M) säger han att han har hittat tre problem där det behövs förändringar:

1 Många hamnar mellan stolarna när sjukförsäkringen tar slut och de sjuka flyttas över till arbetsförmedlingen.

– Ganska många får en lägre ersättning när de går in i arbetsmarknadspolitiken. Det tittar vi på just nu, säger Ulf Kristersson.

2 ”Nollklassning”. De som inte har haft någon inkomst kan inte få sjukpenning och kan därför bli helt utan pengar.

– Det är bekymmersamt för det riskerar att leda människor rätt in i socialbidrag, säger Kristersson.

3 Reglerna kring förtidspensionering är för fyrkantiga.

– Det som leder till förtidspension på ett ställe kan ge avslag på ett annat. Man blir olika bemött och det är ett stort bekymmer, säger socialförsäkringsministern.

19 miljoner om året

I alla tre fallen lovar Ulf Kristersson att komma med förslag till förändringar under våren.

Många av de utförsäkrade tycker att Försäkringskassan ser för mycket till reglerna och för lite till människorna. Har Försäkringskassans tjänstemän för litet svängrum?

– Jag förstår den synpunkten. Men ett system som behandlar 19 miljoner beslut per år måste gå ganska långt i att behandla människor likadant. Då kan man inte gå hur långt som helst i att säga att just din situation är extra ömmande och därför ska vi bedöma dig annorlunda än den som har samma funktionshinder men inte känns lika ömmande. Det finns ett mått av rättvisa i det här, säger Ulf Kristersson.

– Men jag är den första att säga att både läkarna och Försäkringskassans medarbetare gör fel ibland.

Följ ämnen i artikeln