Svenskar skadade i explosion i Turkiet

Publicerad 2011-08-28

Fyra svenskar skadade. En explosion på stranden i Kemer, som är populär bland svenska turister, tvingade myndigheter att utrymma. 15 skadades, där ibland fyra svenskar.

Fyra svenskar, ett äldre par och två väninnor i 50-årsåldern, ska ha skadats i en explosion stranden i turistorten Kemer i Turkiet.

Den populära stranden hade börjat fyllas på när smällen inträffade vid 10-tiden på söndagen.

– Det är en lång strandremsa och vi låg bara femtio meter ifrån. Det var världens värsta smäll. Många rusade upp och försökte att snabbt ta sig därifrån, berättar Richard, som är glad att han reser hem till Sverige ikväll.

Kemer som tar emot hundratals svenska turister varje vecka ligger ungefär fyra mil från storstaden och charterbolagens flygplats Antalya. Explosionen i sanden nära strandkanten på söndagen orsakade panik bland turisterna, rapporterar turkiska CNN.

– Vi var med våra fyra svenska gäster på sjukhuset i Antalya för undersökning. De hörde dåligt efter explosionen. Två av dem hör sämre än de andra och är kvar där, två är redan tillbaka på hotellet, säger Ibrahim Ildirim, som jobbar för skandinaviska Turkietresor på plats.

15 skadade

Ögonvittnet Richard, som är på en två veckors semester med sin sambo i badparadiset Kemer, såg hur saker flög upp i luften direkt efter smällen.

– Det var en tysk kvinna som sa att de hade legat något under en solstol. Hon sa att en kvinna hade fått handen bortsprängd men jag vet inte om det är rykten. Man blir lite skärrad, berättade han en timme efter explosionen.

Ambulans och sjukvårdspersonal ska enligt turkiska CNN ha tagit hand om flera skadade. De flesta ska ha fått skador av flygande stenar. 15 personer skakades, varav sju var ryska medborgare, enligt Ria Novostis uppgifter från ryska konsultatets talesman.

Polis och vakter var enligt ögonvittnen snabbt på plats för att spärra av turiststranden.

– Det är den stora största stranden i Kemer som går ända fram till hamnen. Det är smockat med folk hela tiden, berättar Richard.

– De har utrymt stranden så det är ingen som är kvar där nere. Polisen spärrade av. Det är också massor av vakter på hotellen som rusade ner direkt.

Det finns uppgifter om att det här kan vara den andra bomben som briserar i området. Bomben tycks inte enligt ögonvittnen och lokala medier ha orsakat så stor förödelse utan kan ha haft som avsikt att skapa oro och panik och underminera den viktiga inkomstkällan från turismen.

Spärrat av stranden

Richard berättar att polis har spärrat av stranden framför Viking hotell, där svenskar burkar bo eftersom Nona beach ligger centralt. De söker igenom den efter fler bomber. Han och sambon har tillsammans med andra svenska turister samlades efteråt kring hotellets pool men hade efter ett par timmar inte fått information av personalen om det som hänt.

–  Några andra svenskar som varit kvar längre på stranden sa att det var en "noise bomb" som var till för att skrämmas. Det hördes högt men kan ha varit en skrämselbomb eller en gasolflaska som legat i solen, säger Richard, som ser fram emot att åka flyga hem till Sverige ikväll.

Hundratals svenska turister

De stora svenska resebolagen Fritidsresor och Ving har många resenärer i området:

–  Det är inga av våra kunder som har blivit skadade. Det hände på grannhotellet som ligger ungefär 300 meter bort, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

– En av våra medarbetare har åkt ut till Nona Beach för att titta där. I Kemer har vi 190 svenska resenärer men vi har så vitt vi kan bedöma inga berörda resenärer, säger Eva Olivecrona på Fritidsresor, som har fått uppgift om att två ryska turister skadats.

Turkisk guvenör: Orsak till smäll okänd

Vid 12.30-tiden ska badgäster ha börjat återvända till strandområdet. Polisen har initierat en utredning om explosionen, rapporterar turkiska CNN.

Guvenören i Antalya bekräftade vid lunchtid bara att sex personer har blivit lätt skadade vid en "mindre explosion" men hade inga uppgifter om orsaken till smällen, rapporterar AP.