Jättevalens vägval blev jättemiss – hittad död på äng

Uppdaterad 2011-09-30 | Publicerad 2011-09-29

Jättevalen letade efter mat i grumliga vatten – snacka om felval.

Den hittades senare död på en saltäng – hundratals meter från havet.

Experter förbluffas över att ovanliga valmöten blivit allt vanligare.

Den enorma valen påträffades död drygt 700 meter från kusten i Humber Estuary i nordöstra England.

Valen tros tillhöra familjen sejvalar, som till skillnad från andra släktingar äter en varierad kost. Förutom plankton slinker både småfisk och krill ner.

Brittiska marinexperter konstaterar att det har siktats ovanligt många otursamma valar längs Englands kust på sistonde – men ingen vet varför.

"Valar fastnar"

Den här sejvalen har sannolikt jagat i extremt högvatten, enligt experterna, men innan den hann bli mätt vände tidvattnet.

– Ibland kommer valar in på grunt vatten i jakten på föda och fastnar, säger Kirsten Smith på Yorkshire Wildlife Trust till Mail online.

Lämnad utan valmöjligheter och med bottenkänning valde den sannolikt att rulla över. En risk är då att valen så att säga lägger locket på sitt andningshål, enligt Andy Gibson på Yorkshire Wildlife Trust.

Räddade vikvalsbäbis

Sejvalen är alltså inte den första att göra fel vägval och stranda. Tidigare den här månaden sköljdes en ung fenval upp på land och dog nära kustspetsen Spurn Point.

En annan släkting – en vikvalsbäbis – kunde däremot räddas efter stora insatser av bland annat kustbevakning, brandmän och frivilliga.

Ovanligt valmöte

Enligt Andy Gibson är det ovanligt att sejvalar strandar i brittiska vatten – endast tre gånger har det hänt på 20 år.

Naturvårdare befarar att valstrandningarna beror på att havsströmmarna har ändrats. Valarna antas ha gjort valet att följa de kalla strömmar från Arktis till Nordsjön.

Yorkshire Wildlife Trust kräver nu att regeringen ordentligt utreder förändringarna i havslivet. Den strandade jättevalen ser han som en ledtråd.

– Det är sorgligt men vi kommer att kunna lära oss mycket av det, säger Andy Gibson till Mail online.