Säpo och polisen rustar inför Almedalsveckan

Uppdaterad 2015-07-06 | Publicerad 2015-06-27

Stora delar av Sveriges politiker- och maktelit finns på plats under politikerveckan i Visby.

Det tvingar både Säkerhetspolisen och Gotlandspolisen att rusta upp rejält.

– Delar av hotbilden vi tittat på är terrorhot, hot från inhemsk extremism och så enskilda hotaktörer, säger Niklas Åström, biträdande kommenderingschef i Almedalen.

Politikerveckan i Visby innebär stora påfrestningar för polisen lokalt och för Säkerhetspolisen. Under veckan ska statsminstern, andra statstråd och en rad toppolitiker röra sig i Visbys trånga gränder, där tusentals människor cirkulerar.

Veckan kommer bara dagar efter att flera terrordåd skakat Frankrike, Tunisien och Kuwait.

”Bedömer hotbilden löpande”

Niklas Åström, Säkerhetspolisens biträdande kommenderingschef i Almedalen, säger att man bedömer hotbilden för skyddspersonernas närvaro löpande.

– Det är något vi gjort löpande under våren och kommer fortsätta med under hela veckan. Delar av hotbilden vi tittat på är terrorhot, hot från inhemsk extremism och så enskilda hotaktörer. Men exakt hur det ser ut det kan jag inte berätta, säger han.

Säpo tittar också på sårbarheter i säkerheten i miljön i Almedalen.

– Det är mycket människor på en begränsad yta. Det hela är utmanande för personskyddsarbetet, säger Niklas Åström.

Han säger att terrorhotet är en naturlig del i Säpos arbete.

– Självklart planerar vi även för oförutsedda händelser. Det är en viktig del för så väl Säkerhetspolisen som för vanliga polisen. En grundbult i demokratin är att förtroendevalda ska kunna möta allmänheten och det är en lång tradition att man ska kunna göra det i Almedalen. Det är en stor utmaning med mycket folk, men vi har en lång erfarenhet av att hantera det. Det är därför vi finns på plats.

Ingen höjd hotbild

Under de senaste åren har mellan 50 och 100 poliser varit på plats för kommenderingen under Almedalsveckan. Hur många som nu är på plats vill Towe Hägg, talesperson för polisen i Region Stockholm där Gotland ingår, inte säga.

Men hon slår fast att en kommendering är i gång sedan en tid tillbaka.

– De poliser som jobbar med det här har i huvudsak kommit hit från Stockholm, som är del av samma region som Gotland, säger hon.

Även polishundar finns på plats under politikerveckan. Enligt Towe Hägg gör polisen en bedömning av säkerhetsläget löpande. I nuläget bedömer man att det inte finns någon förhöjd hotbild mot Almedalen.

– Vi ser inget sånt. Men det kommer att vara mycket folk på plats. Vi kommer att följa läget under hela tiden, säger Hägg.

Att det varit flera terrordåd utomlands de senaste åren, har det påverkat er?

– Nej, inte i nuläget. Vi bedömer läget fortlöpande och det hade vi gjort också utan händelserna i Tunisien och Frankrike.

Följ ämnen i artikeln