Johansson efter EU-mötet: Nödvändiga åtgärder

Publicerad 2016-01-06

EU:s asylkommissionär har träffat Morgan Johansson (s) för att diskutera gränskontroller och id-krav.

Den svenske migrationsministern säger att de svenska besluten om gränskontroller och id-krav varit nödvändiga.

– Det har varit viktiga insatser för att få stabilitet, säger Johansson på en presskonferens efter mötet.

Morgan Johansson deltog på mötet med EU:s asylkommissionär Dimitris Avramopoulos tillsammans med Danmarks integrationsminister Inger Støjberg Ole Schröder, migrationsansvarig statssekretare på det tyska inrikesdepartementet. De fyra diskuterade de svenska och danska gränskontrollerna och Sveriges beslut om id-krav för inresa till landet samt hur beslutet kan komma att påverka Schengensamarbetets idé om fri rörlighet för människor och ekonomi.

– Det var ett bra möte där jag beskrev bakgrunden till våra åtgärder och det finns en stor förståelse i kommissionen och i övriga Europa för den situation vi hade i höstas, säger Morgan Johansson till Aftonbladet.

”300 000 i Tyskland”

Migrationsministern menar att gräns- och id-kontrollerna varit nödvändiga för att säkra ordningen i Sverige och att de inte är permanenta.

– Det är klart att det innebär en olägenhet för till exempel pendlare mellan Sverige och Danmark. Men jag vill inte hamna i en situation där vi häver kontrollerna och sedan tvingas införa dem igen några veckor senare. Det behövs en stabilitet och kontrollerna kommer att vara kvar så länge det behövs, säger Johansson och fortsätter:

– Det finns ett par-, trehundratusen oregistrerade flyktingar i Tyskland och de stramar nu åt sina asylregler. Många kan komma att röra sig norrut under våren.

”Vill inte tillbaka”

Den svenske migrationsministern förklarar att situationen under hösten tvingade Sverige att införa tillfälliga gränskontroller.

– De senaste fyra månaderna har Sverige tagit emot 115 000 personer, varav 26 000 ensamkommande flyktingbarn. Det är 1 000 skolklasser, vilket säger lite om hur allvarlig situationen var i höstas. Jag vill inte att vi kommer tillbaka till samma situation och det krävs nu gemensamma insatser för att upprätthålla ordningen inom EU. Det måste till verktyg för att stärka EU:s yttre gränser, sa Johansson på den pressträff som följde på mötet.

Vissa menar att Sverige beslut kommer att leda till en kedjereaktion där fler länder inför gränskontroller. Har Sverige ett ansvar över att det kan bli så?

– Jag tycker inte att vi har ett sådant ansvar. Vi måste se till vår egen situation, säger Morgan Johansson.

”Snart återgå till normalläge”

Danmarks integrationsminister Inger Støjberg sa på presskonferensen att diskussionerna varit fruktsamma och att man kommit fram till att det är nödvändigt med gemensamma lösningar. Att införa samma typ av id-kontroller som Sverige är i nuläget inte aktuellt.

– Just nu kommer vi inte att införa transportöransvaret. Men vi kommer att övervaka situationen timme för timme och ett beslut kan tas mycket snabbt, säger Støjberg.

Dimitris Avramopoulos betonade efter mötet att diskussionerna varit viktiga och att Sverige, Danmark och Tyskland alla är goda exempel på länder som står för solidaritet.

– Vi har tillsammans haft en konstruktiv diskussion och vi ska gemensamt se till att Schengensamarbetet med fri rörlighet skyddas, både för människor och ekonomi. De insatser som görs av länderna ska hållas till ett minimum och så snart som möjligt måste vi återgå till ett normalläge, säger Dimitris Avramopoulos.

Möte i januari

Morgan Johansson och Inger Støjberg kommer i slutet av januari mötas i Köpenhamn för att diskutera situationen.

– Vi får se vad som återstår av problemet. Sverige och Danmark har ett fint samarbete och vi ska ha kvar den täta kontakt som vi har haft i decennier, den är viktig, säger Morgan Johansson.