Över 60 döda i kraftigt jordskred

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

NYHETER

Jordskredet överraskade invånarna i Salgar tidigt på morgonen.

Över 60 personer har dött och många saknas fortfarande.

– Det är många fler döda, hela samhället har fullständigt kollapsat, säger Colombias president Juan Manuel Santos.

Det var klockan tre på natten i colombianska Salgar som invånarna väcktes av ett öronbedövande dån och grannar som skrek. Efter en period med mycket regn utlöstes ett kraftigt jordskred och land- och vattenmassor rasade ner över bostadshus som störtades ned i en intilliggande ravin.

– Det var stenar och trädstammar överallt. Jordskredet tog med sig allting i sin väg, säger Diego Agudelo till nyhetsbyrån AP.

Agudela fick själv se sitt hus trasas sönder under måndagsmorgonen.

”Familjer har lämnat”

En stor räddningsinsats har sedan jordskredet inträffade undsatt människor och letat efter överlevande. På tisdagsmorgonen, svensk tid, var dödssiffran över 60.

Dussintals vårdas för lättare skador och ett okänt antal människor har ännu inte hittats.

– Vi känner fortfarande inte till det exakta antalet, jag vet bara att det är över 40 döda och att många familjer har lämnat sina hem, sade den lokala tjänstemannen Zulma Osorio till lokalradion Caracol, rapporterar TT.

Även de materiella skadorna är stora i staden. Både vatten- och elförsörjning har till viss del slagits ut och nu uppmanar myndigheterna i Colombia att frivilliga ställer upp med mat och andra förnödenheter till de drabbade i Salgar.

Har fullständigt kollapsat

Omkring 18 000 människor bor i Salgar. Den forne presidenten Alvaro Uribe växte upp i staden och har skyndat till för att hjälpa till i räddningsinsatsen.

– Det smärtar att se allt här, säger han till colombiansk tv och beskriver hur han pratat med en äldre kvinna som tagit hand om sitt barnbarn vars föräldrar ännu inte påträffats.

Landets sittande president Manuel Santos är även han på väg till katastrofområdet och uttrycker bestörtning över vad som inträffat:

– Det är många fler döda, hela samhället har fullständigt kollapsat. Colombias regering ska förse offren med hjälp, skriver han på mikrobloggen Twitter.

Publicerad: