Filippinerna

Världsberömd journalist gripen för förtal

Av: 

TT

Maria Ressa. Arkivbild.
Maria Ressa. Arkivbild.

NYHETER

Den välrenommerade filippinska journalisten Maria Ressa, som flera gånger har drabbat samman med president Rodrigo Duterte, har gripits på sitt kontor i huvudstaden Manila.

Ressa, som 2018 utnämndes till årets person av tidskriften Time, är bland annat känd från CNN International och driver nu nyhetssajten Rappler. Hon beskylls för "nätförtal" i ett fall som beskrivs som ett hot mot yttrandefriheten.

– Fallet är löjeväckande och faktumet att de utfärdar en arresteringsorder är en parodi på rättvisa, sade Ressa till reportrar i samband med gripandet.

– Det här är vad journalister i Filippinerna måste gå igenom nu för tiden.

Det "uppenbart påhittade åtalet utgör en skamlös förföljelse från mobbarregimen", anser det filippinska journalistförbundet. Även människorättsorganisationen Amnesty International avfärdar myndigheternas agerande som skamlöst och politiskt motiverat.

Rappler hotades sedan tidigare av ett åtal om skatteflykt som hade kunnat stoppa sajten. Den har dragit på sig regeringens ilska sedan den kritiskt rapporterat om Dutertes krig mot knarket. Tusentals påstådda narkotikaanvändare och handlare har dödats sedan 2016.

Det aktuella rättsfallet handlar dock om rapportering från 2012 om en affärsmans påstådda band till en domare i Högsta domstolen.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Dödligt mässlingsutbrott i Filippinerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Filippinerna

Maria Ressa

Rodrigo Duterte

Manila