Så fixar du grönskan - var du än bor

Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2004-04-25

Trädgårds- mästaren Stefan Pettersson ger dig sina bästa tips

1. Gör en skiss

"Börja med att göra en skiss. Då blir det lättare att göra allt i rätt ordning, du sparar tid och pengar och har lättare att välja rätt växter på plantskolorna", säger Stefan Pettersson.

Fundera över vilka funktioner du vill ha i din trädgård. Var ska uteplatsen

ligga? Behövs lekytor? Var vill du ligga och sola?

Dela in funktionerna i olika rum och välj vilka avgränsningar du vill ha. Exempelvis plank, staket, eller buskage.

Rita in gångstråk.

Planera in rabatter, träd och eventuella odlingar.

TÄNK PÅ!

Raka gångar är tråkiga - med snirklade svängar blir trädgården mer spännande.

2. Kolla jorden

Lerjorden är kladdig, kompakt och näringsrik. Om du blandar in barkmull och torvmull blir den luftigare och dina växter trivs bättre.

Sandjorden är kornig och faller isär när du tar i den. Den släpper igenom vatten och luft - ofta lite för snabbt. Genom att blanda i välbrunnen kompost får du sandjorden att bättre behålla vatten och näringsämnen.

3. Välj inramningar

Spaljéer, skärmskydd, plank och flätad pil skapar snabbt insynsskydd och inramningar i din trädgård. Häckar och buskage får du vänta längre på.

Avenbok och bok passar om du vill ha en hög, smal häck. Plantorna är 60 - 70 cm höga när du köper dem, men redan andra säsongen brukar de ha fördubblat sin höjd. Klipp in dem på sidorna och ta toppskotten när häcken nått önskad höjd.

Barrväxter är vintergröna och vackra. Tujor växer snabbt, idegran har vackra, blanka barr och enar trivs i torra, magra lägen. Men det får inte bli för mycket av det goda: 20-30 procent barrväxter i en trädgård är en bra riktlinje.

4. Tänk träd!

"Gamla träd behöver man inte göra så mycket med. Lämna dem i fred", säger Stefan Pettersson.

Fundera över hur höga träd du vill och kan ha.

Fruktträd är härliga - men hur mycket äpplen, körsbär eller plommon orkar du ta hand om?

Prydnadskörsbär är lättodlade och tacksamma träd, liksom rönnar.

TÄNK PÅ!

Träd är dyra och växer långsamt. Köp hellre ETT större träd, än flera små plantor som du får vänta länge på

5. Nu är det dags att välja pyntet!

"Börja med att fundera över vilka färger du vill ha. Det finns inget som säger att man inte kan blanda vilka färger som helst, men är du osäker finns det några säkra kombinationer att satsa på", säger Stefan Pettersson.

Rosa, blått och vitt är en klassiker.

Vitt och blått är också fräscht ihop.

Att blanda vitt och silver ger en spännande effekt.

Blommor i en och samma färg - men med olika nyanser - skapar harmoni.

Var noga med att välja perenner som passar i det läge rabatten ska ligga. Förgätmigej, funkior och löjtnanshjärtan passar i skuggiga lägen, medan rölleka, salvia, lavendel och vissa nävor funkar där det är torrt.

Undvik aggressiva perenner som tar över i rabatterna, exempelvis silverarv och mynta.

Plantera minst fem av varje perenn i en grupp.

Marktäckare i framkant på rabatten och under träd och buskar ger en mera lättskött trädgård. Några bra exempel: Murgröna, Funkia, Timjan.

TÄNK PÅ!

Perenner tar ingen skada av att planteras tätt ihop om man snabbt vill skapa en fylligare rabatt. Men det går åt fler plantor - och blir dyrare.

Variera blomningstiden så att inte allt blommar på samma gång. Planera in de högsta växterna längst bak, avsluta med de lägsta längst fram. I en rund rabatt placerar du de högsta växterna i mitten och de lägre på sidorna.

"Våga tänka nytt. Låt till exempel en klätterros svinga sig upp i ett träd, kaprifolen välla ut över en bergsknalle eller en klematis mjuka upp en prydlig häck", säger Stefan Pettersson.

Sätt inte plantorna för nära huset. Plantera utanför takfoten och led in växten mot väggen.

Ett tips är att spänna tunna stålvajrar (2-3 mm) med en

öglebult och vajerlås i takfoten. Förankra vajern i marken.

Då får du ett lagom avstånd till väggen och ett nästintill osynligt stöd för klätterväxterna. Kaprifol, klätterhortensia, och pipranka är exempel på

bra klättrare. Här är några andra planteringsförslag:

"Var noggrann när du väljer rosor och avstå från reklamerbjudanden där du kan köpa ett visst antal plantor till ett lågt pris", säger Stefan Pettersson.

Undvik Polyantharosor. De drabbas ofta av sjukdomar och kan frysa sönder om vintern.

Kolla noga upp med plantskolan om rosen du är intresserad av är sjukdomsresistent.

Gammaldags rosor (historiska rosor) är säkra kort. De flesta har odlats i över 100 år, doftar ljuvligt och är tåliga.

TÄNK PÅ!

Har du problem med rådjur - hoppa över rosorna i din trädgård. Visst kan du sätta upp stängsel, bura in rosorna eller pröva med viltmedel, men frågan är om det är värt det?

6. Gräv & plantera

Planeringen är klar - nu gäller det att göra de sista förberedelserna innan växterna sätts på plats. Så här anlägger du dina rabatter:

Gräv ur och ta bort allt ogräs, du behöver komma ner 40-50 centimeter. Det bästa är att byta ut all jord. Är det mycket tistlar och flerårigt ogräs - lägg en fiberduk i botten av rabatten. En bra idé är att lägga järnkantband runt rabattkanten. De syns inte, men skyddar mot ogräs och hindrar gräsmattan från att äta sig in i rabatten.

Satsa på riktigt bra anläggningsjord som du kan beställa i stora lass eller i praktiska säckar. Leta exempelvis i telefonkatalogen under "Jordleverantörer" efter lämpliga företag.

7. Vatten, vatten - och gödsel

"En bra idé är att investera i en bevattningsanläggning. Det behöver inte vara så avancerat som det låter. Sätt en timer på kranen och koppla in en droppslang som får ligga i rabatten. Den bör stå på cirka en timme om dagen", säger Stefan Pettersson.

8. Hjälp!

Kvickrot och tistlar är de värsta ogräsen. Du blir aldrig av med dem, de tar över rabatten och kväver dina perenner. Det är därför det är så viktigt att det inte finns några rotdelar kvar när du gräver ut rabatten.

Har du redan drabbats av kvickrot, tistlar och kers i din perennrabatt finns bara en utväg: gräv upp allt och gör om från början. Kasta bort växterna - det är omöjligt att få dem helt rena från ogräs.

Har du däremot fått dessa ogräs i buskaget finns räddning: täck marken med en fiberduk och lägg täckbark eller annat täckmaterial över.

Anna Kult

Följ ämnen i artikeln