Tidsresor med hjälp av foton

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-06

Ny teknik gör det möjligt att resa i tiden och se gamla ruiner få liv.

Allt med hjälp av bilder i mobiltelefonen.

– Man kan se i realtid hur det såg ut vid olika tidpunkter i historien, berättar en av forskarna bakom projektet.

Romerska ruiner – snart kan de komma till liv i din mobiltelefon!

Plötsligt förändras bilden i din mobiltelefon. Den smälter ut och – vips är du förflyttad 200 eller till och med 2000 år bakåt i tiden.

Tidsresan är möjlig med hjälp av ny teknik, kallad ”augmented reality” eller ”kompletterad verklighet”, utvecklad av det EU–finansierade projektet Itacitus.

Tekniken innebär att en bild visas ovanpå den bild som visas på skärmen, och så exakt som möjligt, bygger på den. Den ursprungliga bilden blir alltså manipulerad för betraktaren, och flyttar honom bakåt i tiden.

Ruiner får liv

Projektet är tänkt att användas vid kända turistattraktioner som ligger i ruiner. Palatset Venaria vid Turin i Italien och ett gammalt slott i engelska Winchester är två av de platser där den nya tekniken fungerar.

– Man kan se i realtid hur det såg ut vid olika tidpunkter i historien, berättar Luke Sperrer, en av forskarna som har utvecklat den engelska tillämpningen av Itacitus. Vi utgår från ett fotografi som skickas till en server där det matchas mot innehållet i databasen, berättar Luke Sperrer som är en av forskarna som har utvecklat den engelska tillämpningen av Itacitus för Computer Sweden.

Itacitus arbetar nu på att få flera museer och arkeologiska attraktioner att använda tekniken.

Minimedia

Följ ämnen i artikeln