Alliansen enig om kärnkraften

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2009-02-05

De fyra borgerliga partiledarna är överens om energipolitiken.

Det innebär att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs – och att Sveriges fordonsflotta ska vara fri från fossila bränslen innan 2030.

– Centerpartiet har inte ändrat åsikt. Men vi kan leva med att kärnkraften, under överskådlig tid, kan vara en del av den svenska elförsörjningen, säger Maud Olofsson.

I dag har Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund hållit en presskonferens om energi- och klimatöverenskommelsen.

Resultatet: De fyra borgerliga partiledarna är överens om energipolitiken. Det innebär att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs.

Och under presskonferensen var partiledarna lyriska över beslutet.

– Vi kommer att ha de mest ambitiösa klimat och energimålen hela Europa. Det är en kompromiss som vi alla kan leva med och alla kan glädjas åt, säger Maud Olofsson.

"Uppe ur skyttegravarna"

Kd-ledaren Göran Hägglund sade:

– Om jag själv alldeles objektivt får beskriva så är detta ett av de mest hoppingivande politiska dokumenten i modern svensk tid. Det är en fråga som förlamat väldigt mycket under lång tid.

Jan Björklund säger:

– Vi har hoppat upp ur skyttegravarna och kommit till en bra överenskommelse.

Han uppmanar även Socialdemokraterna:

– Jag skulle vilja uppmana dem att kasta stridsyxan i sjön och ansluta sig till huvuddragen i denna uppgörelse. Att lyssna mera på LO än miljöpartiet.

Kontrollstation 2015

Uppgörelsen innebär att nya kärnkraftverk får byggas där det finns sådana i dag och när de nuvarande har tjänat ut. Uppgörelsen innebär också en storsatsning på vindkraft. Det ska bli enklare och gå snabbare att få tillstånd för att bygga ut vindkraften. I paketet ingår också satsningar på energieffektivisering och på förnybara energislag.

– Sverige ska 2030 ha en fordonsflotta fri från fossila bränslen, säger Göran Hägglund.

– Vi har annonserat en kontrollstation. Den ligger år 2015. Syftet är att vi ska titta hur har det gått hittills under den här tiden? Vad vet vi ytterligare om växthuseffekternas effekter? Kontrollstationen handlar inte om den grundläggande utvecklingen.

Motstånd inom Centerpartiet

Kärnkraften har i årtionden varit en symbol för borgerlig splittring. Motståndet mot kärnkraften har varit starkt i Centerpartiet, som stod på avvecklingssidan i Linje 3 i samband med folkomröstningen om kärnkraft 1980.

Men för två år sedan antydde Centern att partiet kunde vara på väg mot en omsvängning i kärnkraftsfrågan. Tidigare har det hetat att Centern vill fasa ut kärnkraften i ”balanserad takt”. Men i mars 2007 uteslöt Centerledaren Maud Olofsson inte att det kan byggas kärnkraftverk i Sverige efter 2010 – något som tidigare varit otänkbart inom Centern.

Och Maud Olofsson menar att detta inte innebär att Centerpartiet har ändrat åsikt om kärnkraften, men att de kan leva med beslutet.

– Vi ville inte bygga nytt, men tre av oss tycker det och det respekterar jag. De respekterar att jag inte tycker om kärnkraften, men jag kan leva med att kärnkraften finns i vårt energiförsörjningssystem, sade Olofsson.

– Åter är det en historisk dag, naturligtvis en historisk dag för C. För min del innebär det att vi alla fyra partier kan ta ett steg in i ett hållbart samhälle. Jag gör det här för mina barn och barnbarn, sade Maud Olofsson.

Och sedan Kristdemokraterna i förra veckan svängt och krävt att förbudet mot nya kärnkraftverk ska upphävas, och att gamla reaktorer som skrotas ska ersättas av nya, ökade trycket på Centerpartiet, som nu anslutit sig till övriga alliansens kärnkraftslinje.

”Vindkraften mer lönsam”

I överenskommelsen slås fast att inte en enda statlig krona ska satsas direkt eller indirekt för att subventionera kärnkraft.

– Det är positivt, säger riksdagsledamot Sven Bergström, en av Centerpartiets hårdaste motståndare mot kärnkraft och som står fast vid sin uppfattning.

Därför kommer beslutet att häva förbudet enligt Bergström inte att få någon som helst effekt.

– Paradoxalt nog kommer det att bli så att andelen kärnkraft kommer att minska i snabb takt, säger han till TT.

– Blicka bara över till Finland, där man fått 60-procentiga fördyringar och flera års förseningar.

– Ingen klarar att bygga ut kärnkraft på kommersiella villkor. Det går att lappa och laga men inte att bygga nytt. Vindkraften är betydligt mer lönsam.