Studie: Hälften av alla européer är högerpopulister

Publicerad 2016-10-10

Demonstrationer mot invandring i Rumänien.

Högerpopulismen är på stark frammarsch.

Enligt en ny undersökning har hälften av Europas befolkning åsikter som klassas som auktoritära eller populistiska.

Att det blåser högerpopulistiska vindar över stora delar av världen har nog inte undgått någon.

Men hur starka är vindarna egentligen?

Ett sätt att ta reda på det är att kolla valresultat och opinionsundersökningar. Gör man det hittar man snabbt ett antal exempel som bekräftar testen: Högerpopulister är på stark frammarsch i länder som Frankrike, Ungern, Schweiz, USA, Sverige, Norge och Storbritannien.

Rumänien brunast

Ett annat sätt är att mäta åsikter snarare än partitillhörighet (som ju inte alltid korrelerar). Det har Yougov gjort, i en studie som omfattar 12 europeiska länder och citeras av Buzzfeed.

Resultatet: Nästan häften av alla som bor i länderna har högerpopulistiska åsikter, eller "auktoritära-populistiska" åsikter som Yougov benämner dem. För att klassas som auktoritär populist ska man bland annat vara mot invandring, mot vissa rättigheter för minoritetsgrupper och mot EU, samt ha ett starkt fokus på utrikespolitik.

Det land som hade högst siffra är Rumänien (82%), tätt följt av Polen (78%).

Det med lägst är Tyskland, ett land som på väldigt nära håll upplevt konsekvenser av högerextrema åsikter

Siffran för Sverige är 35% och Finland 50%

Höger-vänsterskalan död

De demografiska resultaten skiljer sig för de olika länderna men en generell bild är att äldre män med begränsad utbildning är överreprensenterade.

Joe Twyman, Yougovs researchchef, säger till Buzzfeed att resultatet visar att den klassiska höger-vänsterskalan är död.

– Den har ersatts med en mycket mer komplicerad, nyanserad blandning av politiska grupperingar, vilket får dramatiska konsekvenser för europeisk politik. Ett parti som med framgång kan locka dem med en auktoritär populistisk böjelse kommer att tjäna extremt mycket på det i ett val, säger han.

Buzzfeed noterar dock att den starka ställningen för auktoritära och populistiska strömningar inte nödvändigtvis leder till en ökning för anti-etablissemangspartier vid parlamentsvalen. Många av de som känner ett stort förakt för systemet väljer till exempel att inte rösta alls. Andra kanske anser att ekonomi är viktigare än värderingar och rädsla för mångkultur, och därmed väljer ett "tryggare" parti. I Danmark anser sig en fjärdedel av alla som har "auktoritära-populistiska" åsikter som mittenväljare, vilket är en lika stor andel av dem som anser sig vara högerväljare.

GAL-TAN

Men resultatet visar på att konflikten mellan värderingar håller på att ta över den om ekonomisk fördelning. Något som uppmärksammats av statsvetare i Sverige. I somras presenterade statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson en ny politisk skala i SVT:s Agenda: GAL-TAN-skalan.

– Den här skiljelinjen handlar inte om fördelningspolitik, utan om sociala och kulturella värden, sa Henrik Ekengren Oscarsson.

I topp på skalan samlas gröna, alternativa och liberala globalister (GAL), medan traditionalistiskt konservativa, auktoritära och nationalister (TAN) står som motpoler.

Följ ämnen i artikeln