Poliser extrainkallade för förstärkt terrorbevakning

Publicerad 2016-03-22

Inga direkta terrorhot uppges peka mot Sverige med anledning av dåden i Bryssel.

Trots det har poliser med förstärkningsvapen kallats in för att skydda flygplatser, tågstationer och ambassader.

– Man kan aldrig vara säker, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

Företrädare för polismyndigheten har under dagen aktivt gått ut med att det inte finns något hot som pekar mot Sverige mot bakgrund av terrordåden i Bryssel.

På tisdagskvällen fyllde Rikspolischefen i med ett liknande budskap:

– Vi ska leva våra liv som vanligt. Det finns inga konkreta hot mot svenska intressen, mot någon plats i Sverige. Men man ska vara vaksam tycker jag. Om man ser något som bryter av med det vanliga, så ta kontakt med polisen eller säkerhetspolis, säger Dan Eliasson i SVT:s "Aktuellt".

Inga uppgifter om hot

Enligt Aftonbladets källor har dock personal kallats in extra för att bevaka knutpunkter och ambassader samt för att "visa synlighet".

– Vi har inga underrättelser om att det ska finnas några hot mot Sverige alls. Vi kör förstärkt närvaro på flygplatser och ambassader samt Centralstationen, säger en källa inom Polisregion Stockholm.

Enligt en annan källa pågick sedan tidigare en kommendering men efter terrordåden i Bryssel så aktualiserades insatsen i Stockholm med höjd bevakning på en rad platser.

Flera myndigheter samarbetar

Utöver Arlanda och Bromma i Stockholms län har också flygplatser i övriga delar av landet, som Landvetter Göteborg, Malmö Sturup och Karlstads flygplats förhöjd polisnärvaro.

Insatsen betecknas efter beslut av Nationella operativa avdelningen, NOA, som "särskild händelse" vilket innebär att arbetet leds av en särskild stab. Nationella resurser som nationella insatsstyrkan, bombskydd och piketstyrkor uppges ha höjd beredskap.

Liksom tidigare samarbetar Polismyndigheten med Säpo, men också Utrikesdepartementet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Transportstyrelsen och Swedavia står i kontakt med polisen.

Oförändrad terrorhotnivå

Trots den pågående insatsen ligger terrorhotnivån oförändrat på förhöjd nivå.

– En höjning från en trea till en fyra innebär då att man i princip ska ha konkret underrättelseinformation som säger att det ska ske ett attentat, säger Säpo-chefen Anders Thornberg till SVT.