IS värvade på Arbetsförmedlingen

Publicerad 2016-04-15

Terrorgruppen IS tar till nya medel för att rekrytera medlemmar i Sverige.

Nu har de försökt värva folk på Arbetsförmedlingen i Malmö, avslöjar Sydsvenskan.

– Det är väldigt oroväckande att det sker så öppet, säger terrorexperten Magnus Ranstorp till Aftonbladet.

Arbetsförmedlingens etableringskontor i Malmö. Det är första steget in på arbetsmarknaden om man är ny i Sverige.

Men sedan i höstas har personalen upptäckt att en främmande man stått på kontoret och sökt kontakt med förmedlingens besökare för att sedan bearbeta dem med IS-propaganda.

– Det fanns indikationer på att det förekom rekryteringsförsök till en terroristorganisation, bekräftar Per-Ola Persson, säkerhetschef vid Arbetsförmedlingen, för tidningen.

Personalen larmade Säpo

Personalen slog larm till säkerhetsavdelningen. Det finns inga övervakningskameror i lokalen så personalen fick vittna om vad de har sett och uppgfiterna skickades sedan vidare till Säpo.

– Både för kunder och personal är det obehagligt att något sådant här kan hända. Våra arbetsförmedlingar är allmänna platser. Det är meningen att folk ska känna sig trygga när de kommer till oss, säger Per-Ola Persson, till Sydsvenskan.

Terrorexpert: ”Inte förvånande”

IS ska även ha försökt värva medlemmar på andra offentliga platser i staden, enligt uppgifter till tidningen. Bland annat på kaféer, restauranger och andra samlingsplatser.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är inte förvånad över IS använder nya platser för att rekrytera medlemmar, eller att de finns på Arbetsförmedlingen. Dit, menar Ranstorp, kommer personer som ”är desperata för att kunna få medel och hjälp” och därför är de extra utsatta för den här typen av information.

– Men det är väldigt oroväckande att det sker så öppet, säger han till Aftonbladet.

Enligt Ranstorp sker rekrytering på många platser i Sverige. Men han kan inte berätta i detalj hur den går till.

– Man försöker skapa en relation med en person och sedan gäller det att ta reda på så mycket som möjligt om personen för att sedan kunna övertyga den. I det här fallet verkar det också ha uppstått en utpressningssituation, säger han.

Aftonbladet söker Säpo för en kommentar.