Boris vill ha Camerons jobb

Men det kan bli Europa som får betala priset för Johnsons framgång

När Englands mest populäre politiker propagerar för att lämna EU handlar det lika mycket om att han vill ha David Camerons jobb.

Boris Johnsons inhopp är ett tungt bakslag för Cameron och ökar risken för att britterna går ur EU.

David Cameron har redan sagt att han inte ställer upp en för ny period när britterna går till allmänt val nästa gång, senast 2020. Men genom att utlova en folkomröstning om EU har han själv satt sitt jobb på spel betydligt tidigare än så.

Cameron har fått igenom ett nytt avtal med EU och kommer att driva en valkampanj för att Storbritannien ska stanna kvar i unionen. Skulle britterna rösta för ett utträde blir det svårt för honom att sitta kvar som partiledare och premiärminister.

EU-valet gör att ledarstriden i det konservativa partiet inleds redan nu.

Londons borgmästare Boris Johnson är den ende politiker i Storbritannien som har högre popularitetssiffror än David Cameron. Han är en av få politiker vars ställningstagande kan få med sig en ansenlig del av väljarkåren. Vilket är dåliga nyheter för Sverige och andra länder som i Storbritannien ser en viktig allierad som man vill ha kvar i unionen.

Den karismatiske men något excentriske Johnson har länge tippats som en möjlig efterträdare till Cameron.

Brända vid förlust

Han konkurrerar i första hand med finansminister George Osborne och inrikesminister Theresa May. Nu när det är klart att båda dessa tänker ställa sig på Camerons sida i EU-valet har Boris Johnson gjort kalkylen att hans chanser att ta över partiet är bättre om han säger nej till EU.

Väljer britterna att stanna kvar i EU så sitter Cameron kvar. När det väl är dags att välja ledare inför nästa val är Johnsons nej till EU inget som ligger honom i fatet. Han har ändå goda chanser att bli vald.

Säger britterna nej till EU ligger Johnson mycket bra till för att ta över Camerons jobb. Både Osborne och May kommer att vara brända av valförlusten.

Johnson verkar dessutom gardera sig genom att inte acceptera någon ledarroll i nej-kampanjen. Han tänker göra sin röst hörd men utan "att ställa upp i en massa stora debatter". Han vill med andra ord inte associeras fullt ut med nejsidan.

Tas inte på allvar

Brittiska medier hyser ingen tvekan om varför Boris Johnson gjort sitt ställningstagande.

– Han skulle inte ha ställt sig bakom Brexit om det inte gynnat hans grandiosa maktambitioner, skriver exempelvis Daily Mail.

Johnsons egna uttalanden om att han vill att Cameron stannar kvar som premiärminister oavsett hur det går i EU-omröstningen är det ingen som tar på allvar.

Det är i och för sig möjligt att Boris Johnson varit för ett utträde även om han inte behövt ta några taktiska hänsyn. Han har länge tillhört EU-skeptikerna och propagerat för att minska Bryssels makt. Men det har å andra sidan snart sagt varje konservativ politiker.

Striden om EU har delat partiet i årtionden även om det är få konservativa som är fanatiska EU-anhängare.

Skulle britterna rösta för ett utträde är saken definitivt utagerad för lång tid framöver. Man kan inte hoppa ut och in i EU som man hoppar på en dubbeldäckarbuss. Anhängarna kommer att tvingas acceptera den speciallösning som britterna i så fall får. Det kan bli ett associationsavtal som det Norge har eller en mer schweizisk lösning.

Minimal risk

Om britterna däremot röstar för att stanna kvar blir det på sin höjd en tillfällig stiltje i det interna bråket inom tory-partiet. När nejsägarna slickat såren kommer de snart att åter propagera för att Storbritannien ska lämna unionen. Att få motståndarna att acceptera EU är en övermäktig uppgift.

Precis som Donald Trump har Boris Johnson identifierat en ilska hos väljarna mot etablissemanget. Det är bättre att vara mot något än för.

Boris Johnson tar en minimal risk för att vinna ett stort pris.