"Vi sa nej, men det betydde ja"

Publicerad 2016-05-10

14-åring hyllas för sina starka ord om tjejers verklighet

14-åringens monolog har setts av flera miljoner människor. På tre minuter lyckas hon beskriva hur tjejer, på olika sätt, utsätts för sexuella övergrepp dagligen, skriver Huffington Post.

Vid 12 års ålder fick vi lära oss att om pojkar drog oss i håret och petade på oss med pennor så betydde det att de gillade oss. Men vi gillade det inte så mycket”, inleder 14-åriga Kayley Dixon sin monolog som hyllas i sociala medier. Över 14 miljoner personer har sett den och cirka 200 000 har delat den.

"Vi sa nej, men det betydde ja"

På tre minuter lyckas Kayley sammanfatta hur flickor dagligen, på olika sätt, får utstå sexuella övergrepp.

Vi var 13 år när vi kunde gå ner för gatan och ha män som tittade på oss uppifrån och ned och vi kunde höra när de helt och hållet ersatte vår identitet från att vara människor till att vara objekt (…).

När vi var 16 år skrek vi. För männen som följde efter oss på trottoaren kom till slut ikapp. Vi sa tyst: ”Snälla rör oss inte där. Vi vet att vi ber om det när vi bär höga klackar, men det får oss att känna oss obekväma. Så sluta” men det betydde kör. Vi sa nej, men det betydde ja, så de tog tag i oss och drog ner vår klänning.

”De hamnade överst”

De slängde ner oss, och vår värdighet sjönk längre ner än marken. De svävade över oss och vi bad dem att sluta. De hamnade överst och du behöver inte höra resten, för vi är en del av de 68 procenten – offren som aldrig kommer att berätta för någon.

Så vi tar bara vår klänning med oss och går hem. Tar några duschar och försöker sova. På morgonen tar vi på oss vår mest diskreta klädsel, för vi vill vara säkra på att ingen mer man på gatan ska tycka att vi är söta nog att vilja smaka”.

”Viktigt att prata om det”

Kayley uppträdde med sin monolog ”En släng av sexuella trakasserier” vid en politisk tillställning i kanadensiska Nova Scotia. Sex miljoner dollar ska gå till elva lokala grupper som arbetar med att bekämpa sexuellt våld.

Kayley säger till kanadensiska Metro att många människor inte tror att unga är medvetna om sexuella övergrepp eller sexuellt våld.

– Jag tror att det är väldigt viktigt för speciellt unga att prata om det för vi är nästa generationen.

Se hela monologen här ovan.

Följ ämnen i artikeln