Bland ljussablar och motorsågsmän

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-30

TVÅ MÄN OCH EN ROBOT Carl Weathers, Danny Trejo och Matthew Wood kommer alla till mässan.

Då var det dags för årets Scandinavian Sci-Fi, Game & Film Convention. Nördar, nyfikna och barnfamiljer tar under två dagar plats bland mer eller mindre kända skådespelare, spännande rekvisita, skräckfilmer, Star Wars-fantaster och tv-spel. Arrangören Jesper Isberg berättar vad vi kan förvänta oss av den senaste upplagan.

Lance Henriksen - en av mässans gäster.

- Gästerna är nya i år, såklart. Likaså rekvisitaavdelningen är ny för den här upplagan. Sen kommer vi att ha Spider Man-förläggaren på besök, en samlare med riktigt snygga Star Wars-skepp från Norge och en presentation av TV4:as nya sci-fi-kanal. Ja just det, och så kör vi över Batmobilen, den kör dom hit på motorvägen. Den är sex meter lång.

Vad driver dig egentligen att göra en sån här mässa?

- Ja du, efter varje upplaga säger jag till mig själv, ”Det här var sista gången, aldrig mer”. Men sen hamnar jag där igen, för det finns inget liknande. Jag får träffa så mycket spännande människor och se häftiga saker. Det här är ju roligare än att ha ett vanligt jobb, haha.

Vad har sci-fi för samhällsstatus idag? Är det fortfarande nördigt eller har det blivit mer vedertaget som intresse?

- Numera är det något för alla, tycker jag. Sci-fi mässan är ju mer än Star Trek, det är spel och film, från Indiana Jones till James Bond. Det har blivit bredare, så våra besökare är allt från tonåringar till barnfamiljer.

Varifrån kommer sci-fi-mässans fascination för mindre kända skådisar?

- När det gäller personer som Matthew Wood från Star Wars handlar det mycket om genren eller filmen i sig. Du kan ta dit i princip vilken skådespelare som helst från Star Wars, så blir det intressant. Carl Weathers till exempel, från Rocky-filmerna, är ju intressant som skådespelare, han är rolig för han ser exakt likadan ut nu som för tjugo år sedan.

Kommer Carl Weathers att gå ut något i Stockholm? Om man vill ta chansen att hänga med honom det vill säga.

- Det är klart! Vi kommer att vara ute och äta med alla gästerna och då är ishotellet ett säkert kort om man vill träffa någon av dom.

Vilken är årets tyngsta kändisbokning?

- Personligen tycker jag det är häftigt att vi tar hit Danny Trejo från Con Air och From Dusk till Dawn. Han har inte gjort något sånt här tidigare. I våra omröstningar kom Lance Henriksen från Alien och Carl Weathers på delad första plats.

Vilken är din drömbokning?

- Bruce Lee! Haha, nej men han är ju död. Jesus vore ju häftigt, men han är också död. Alla bra är döda. Sean Connery och Harrison Ford vore häftigt, men de har väl annat för sig. Sen frågade jag Manuel från Fawlty Towers, men han var upptagen.

Slutligen, kan du tipsa oss om en bra film eller sci-fi-bok som aldrig fått den uppmärksamhet den förtjänar?

- Capricorn One är en favorit sen länge, den handlar om amerikanska staten, hur de låtsas att de åker till Mars. Se den.

Ruben Brundell

Allt om Stockholm

2008-10-29