Fugeesstjärnan häktad på väg till Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-02

Skulle fiska röster åt Obama i Stockholm

Världsstjärnan Pras Michel häktades när han skulle flyga till Stockholm.

Obamas personlige vän skulle uppmana svenska amerikaner att rösta på demokraterna på ett event i måndags.

– De trodde att han var en illegal flykting, säger vännen Denise Lopez.

Pras Michel, känd från the Fugees.

Pras Michel, världskänd från trion Fugees, fastnade på flygplatsen i Paris i måndags. Stjärnan var på väg till Stockholm för att uppmana amerikanska medborgare i Sverige att rösta i valet.

– Han är personlig vän till Obama sedan flera år och såg fram emot att kunna uppmuntra fler att rösta, säger vännen Denise Lopez som väntade på Pras i flera timmar.

Först på eftermiddagen fick Lopez och Democrats abroad, arrangör av eventet som Pras skulle tala på, reda på vad som hade hänt.

– Han hade tydligen glömt passet på hotellrummet. De trodde inte på att han skulle till Stockholm och fiska röster åt Obama, säger presstalesmannen Brian Owens vid Democrats abroad Sweden.

Häktades

Enligt Denise Lopez blev Pras intagen på förhör. Där hade världsstjärnan försökt förklara för den franska polisen vem han var och vad han skulle göra i Sverige.

– Han hade tappat sin mobiltelefon så han kunde inte ringa någon som kunde hjälpa honom, säger Dede Lopez.

– När han sa att han var nära vän med Obama trodde de att han var knäpp och han blev häktad. De trodde att han var en illegal flykting.

Först dagen därpå släptes världsstjärnan och kunde flyga vidare till Moskva.

– Han var så frustrerad, han ville verkligen hjälpa Obama inför valet, berättar Denise Lopez.

Kommer tillbaka

Trots Pras frånvaro lyckades Democrats Abroad registrera ett hundratal utflyttade amerikaner inför valet. Totalt bor det enligt Owens cirka 10 000 röstberättigade amerikaner i Sverige.

– Pras kanske kommer och hjälper oss att samla in röster på lördag. Vi kommer att registrera röster på Tully´s på Södermalm i Stockholm från klockan elva, säger Brian Owens.

– Målet är att vi ska åka dit. Praz kommer till Stockholm på lördag eftersom vi ska göra en spelning tillsammans på kvällen, säger Denise Lopez.

ANNONS