Rekordvarma maj saboterar resten av sommaren – eller?

Publicerad 2018-06-07

Under maj månad parkerade ett högtryck över landet och svenskarna kunde njuta av sol, bad och rekordvärme.

Temperaturen har nu sjunkit – och innebär det att varma sommardagar redan är ett minne blott?

– Nej, det funkar inte riktigt så, säger Martin Hedberg, meteorolog och klimatexpert på The Polyfuture Institute SWC.

Maj är vanligtvis en efterlängtad vårmånad, där vi – om vi har tur – slipper gå runt och frysa. Så blev det inte riktigt i år, i  stället slog sommaren till – och det med råge.

26 av 31 dagar hade en dygnsmedeltemperatur långt över det normala i större delen av landet. 31,1 grader den 30 maj i Göteborg innebar stadens varmaste majdag på över 100 år.

– Många platser runt om i Sverige har krossat tidigare rekord. Bland annat slog Svenska Högarna nytt rekord i antalet soltimmar, och nådde nästan upp till maxvärdet, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Svenskarna kunde således njuta av supervärme, premiärbada och lämna jackan hemma utan att bittert ångra det.

”Dopat atmosfären”

I juni har temperaturen letat sig neråt, och vissa ”hobbygissare” har teorier om att sommaren nu är över. Kan det varma majvädret ha berövat oss på värmen resten av sommaren? Martin Hedberg, klimatexpert och meteorolog på The Polyfuture Institute SWC, ger svar på tal.

– Nej, det funkar inte riktigt så. Om det var fint i maj, betyder det inte att det kommer regna och blåsa resten av sommaren. Jag skulle snarare säga att det finns en lite ökad sannolikhet för att det ska fortsätta vara varmt, säger han.

Martin menar att sannolikheten för långvariga högtryck har ökat de senaste åren, i och med klimatförändringarna.

– Vi har dopat atmosfären till att bli varmare och dessutom blir det lättare ”låsningar” i vädret. Det gör att högtrycken, men också lågtrycken, kan bli mer långvariga.

Högtryck i sommar

Vad gäller helgens väder kommer det att bjuda på sköna temperaturer och fina dagar.

– Men i början av nästa vecka ger högtrycket vika för ett lågtryck. Men regnet behövs, med tanke på hur torrt det är i skog och mark just nu, säger Christoffer Hallgren och fortsätter:

– Om man blickar på den längre prognosen, till slutet av juni och juli månad, ser vi ett högtrycksbetonat och stabilt väder, som kan blockera lågtrycken.

Hoppet om en lång och varm svensk sommar lever alltså vidare.

Följ ämnen i artikeln