Nu kommer värmen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-24

Redan idag börjar temperaturerna krypa uppåt - Valborg blir varm och solig

Vi fick en försmak förförra helgen – och nu kommer värmen tillbaka.

Redan i dag skingras molnen och det blir över 15 grader i stora delar av landet.

Till slutet av veckan och Valborg blir det över 20 grader, strålande sol och perfekt picknickväder.

I dag vaknade många i södra och mellersta Sverige till halvblött väder och dimmoln.

Men deppa inte för det – redan framemot lunchtid bryter solen igenom, och temperaturerna kryper upp mot över 15 grader i Götaland och Sveland. Ända upp i mellersta Norrland blir det över 10 grader och de nordligaste delarna av landet får 6–7 grader.

Tillfälligt molntäcke

På onsdagen blir det en tillfällig tillbakagång i södra norrland och Svealand, där ett molntäcke lägger sig. Det kan komma några regnstänk och blir inte mer än 10–12 grader. Men i de södra och norra delarna av landet lyser solen, med upp till 20 grader i söder och 15 i norr.

Molntäcket försvinner dock till torsdagen, som bjuder på sommartemperaturer på upp till 20 grader ända upp till Umeå på Norrlandskusten.

Fint Valborgsväder

Fredagen bjuder på samma sagolika väder, men på lördag ändras vindriktningen till nordväst, och det blir dryga 15 grader i söder och 5 – 10 i norr.

Kring Valborg ser det ungefär likadant ut, med soligt och 15 grader i Svea- och Götaland och 5–10 grader i norr.

– Den här årstiden kan temperaturerna variera ganska kraftigt år från år. Jag har varit med om Valborg med 25 grader varmt, men andra år har snön hängt i luften. Generellt kan man säga att våren brukar vara torr och högtrycksbetonad, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

Kolla vädret hos dig

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln