Nya boken Fallet Samir – exklusivt utdrag i Aftonbladet Plus

Publicerad 2017-04-21

I december 2015 fick Samir beskedet av Aftonbladets kriminalreporter Anders Johansson att han beviljats resning.

Nya boken Fallet Samir är den osannolika berättelsen om vad som egentligen hände.

Om hur en felaktig dom leder till att den unge Samir hamnar i en ond spiral av kriminalitet och blir en av Sveriges mest fruktade värdetransportrånare som vuxen.

Men berättelsen handlar också om vägen ut, om att vända på sitt liv fullständigt.

Nya boken Fallet Samir.

År 1986 döms 15-årige Samir för att ha mördat sin styvmamma hemma i lägenheten i Tensta och blir inlåst på mentalsjukhus.

Alla instanser polis, åklagare, domstol och rättspsykiatri är övertygade om att pojken är den skyldige. Men de missar att det rör sig om ett falskt erkännande för att skydda den verklige gärningsmannen.

När Samir några år efter gripandet, berättar sanningen vill ingen tro honom.

Inga förhör hålls med den utpekade gärningsmannen, och någon analys av de tekniska spåren, däribland Samirs blodiga kläder, görs inte heller.

Anders Johansson har i tjugo år arbetat på Aftonbladet som rättsreporter, 2015 påbörjade granskningen av Samir Sabris fall i podcasten #Fallet. Podden blev snabbt en succé och har laddats ner 2,8 miljoner ggr och granskningen belönades med Guldspaden 2016.

Granskningen ledde till att Samir äntligen blev friad och han är nu verksamhetschef på 2ndChance och föreläser för ungdomar runt om i landet om sitt liv.

Boken Fallet Samir har precis utkommit och innehåller mer och nytt material.

Läs ett exklusivt utdrag ur boken i Aftonbladet Plus