Hesa Fredrik-sabotage för kvarts miljon kronor

TT

Publicerad 2021-10-20

Stölder och sabotage av varningssystem som kallas ”Hesa Fredrik” har de senaste åren kostat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) hundratusentals kronor.

Sedan 2019 har ”Hesa Fredrik” utsatts för sabotage och stölder tio gånger, rapporterar P4 Värmland. Arbetet med reparationerna och återställande har kostat MSB nära 250 000 kronor.

– Det är mycket allvarligt eftersom vi använder det här systemet för att kunna varna vid omedelbar fara för liv, säger Håkan Marcusson, systemarkitekt på MSB, till radion.

Nu överväger MSB att stöldmärka utrustningen eller på annat sätt göra den mer svårtillgänglig.

Två av de anmälda händelserna har inträffat i Åmål i Dalsland, resten i Värmland – senast vid en skola i Hammarö för två veckor sedan.

– Vi vet inte varför det är så här och varför de stjäl dem. Det är ganska speciella ändamål som de används för och det finns inte någon andrahandsmarknad heller, säger Marcusson.

”Hesa Fredrik” är ett varningssystem som finns som ljudsignal på sammanlagt 4 500 hustak runt om i Sverige. Varningen sänds även till fasta telefoner och som sms till adressregistrerade mobiltelefoner eller till mobiltelefoner som befinner sig i ett visst område.