Evelina, 35, är dövblind – nekas stöd

Publicerad 2023-11-27

Evelina Lindberg, 35.

Evelina Lindberg, 35, är dövblind.

Trots det menar Piteå kommun att hon kan leva ett ”skäligt liv” utan att kunna kommunicera med de som hjälper henne i vardagen.

– Avslaget förstör en människas liv, säger Evelinas mamma Ingela Lindberg.

Enda sättet dövblinda Evelina Lindberg kan kommunicera på är via

taktilt teckenspråkAtt använda taktilt teckenspråk innebär att den dövblinde avläser tecknen med händerna och använder teckenspråk tillbaka. .

Tidigare har ett personligt stöd som kan taktilt teckenspråk jobbat hos henne 20 timmar i veckan.

Men nu har Piteå kommun satt stopp för det stödet.

Evelina Lindberg, 35.

Anledningen är att Evelina Lindberg kan leva ett ”skäligt liv” med hjälp av hemtjänst och boendestöd – som inte kan kommunicera med henne.

Det framkommer i kommunens beslut som Aftonbladet tagit del av.

– Det innebär att personer som inte kan kommunicera med Evelina ska komma hem till henne för att hjälpa henne i vardagen, säger mamma Ingela Lindberg.

– Det kallar de ett skäligt liv. Jag kallar det en katastrof.

”Slag i magen”

Evelina Lindberg föddes som döv och har med tiden även fått nedsatt syn på grund av en ögonsjukdom.

– Det kändes som ett slag i magen när vi fick beslutet om nekat stöd. Det är fruktansvärt att det blivit så här, säger Ingela Lindberg.

I kommunens beslut uppger man att Evelina Lindberg behöver hjälp med sysslor så som att städa och handla samt ledsagning.

Därför ifrågasätter mamma Ingela Lindberg kommunens beslut.

– Evelina är beroende av stöd från teckenspråkig personal för att hennes liv ska få mening, utan stödet är det bara ett sätt att överleva – inte leva.

Evelinas mamma Ingela.

Livet kommer begränsas

– Piteå är en liten kommun. Det är få som faktiskt kan taktilt teckenspråk här. Evelinas liv kommer att begränsas utan rätt stöd, säger Evelinas mamma Ingela Lindberg.

Evelina Lindberg har valt att överklaga beslutet till Kammarrätten.

– Om de gör samma bedömning som kommunen så är det kört, säger Ingela Lindberg.

Kommunen: Satsar på målgruppen

När Aftonbladet når Lena Enqvist, Omsorgschef i Piteå kommun, skriver hon att hon inte kan uttala sig om Evelina Lindbergs fall – utan enbart svara på generella frågor.

”Piteå kommun har under åren satsat mycket på denna målgrupp och har som en av få kommuner ett dövblind ombud anställt som service för de kommunmedborgare som önskar och har behov”‚ skriver Enqvist.

Lena Enqvist skriver att det är lagar och praxis som ligger till grund för kommunens bedömning av ett skäligt liv.

”Om den enskilda är missnöjd med den bedömning som vi gör finns det alltid möjlighet för den enskilde att överklaga”.

Överläkaren om beslutet: Tortyr

Evelina Lindbergs tidigare läkare Claes Möller, som är överläkare och professor emeritus i handikappvetenskap, uppger för Piteå-Tidningen att beslutet går att likna vid tortyr.

– Det här är som tortyr. Det här beslutet innebär att det kommer främmande människor till Evelina som inte kan taktilt teckenspråk och som hon inte kan kommunicera med, säger han till tidningen och fortsätter:

– Den främsta tortyrmetod vi har är att isolera människor. Det går ganska snabbt utför med den kognitiva förmågan när man inte har någon att kommunicera med.

Följ ämnen i artikeln