Aftonbladet/Demoskop: Varannan svensk vill förbjuda koranbränning

Publicerad 2023-07-11

Förra veckan brände Salwan Momika koranen utanför moskén på Södermalm i Stockholm.

Varannan svensk vill förbjuda koranbränningar.

Det visar en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

– Många anser detta vara en kränkning, att det borde vara hets mot folkgrupp, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

För en vecka sedan ställde sig Salwan Momika utanför en moské i Stockholm. Han trampade på koranen, la bacon på den och eldade den.

Nu visar en undersökning från Aftonbladet/Demoskop tycker varannan svensk (51 procent) att det inte bör vara lagligt.

– Det har väckt en diskussion om det här faller inom ramen för svensk yttrandefrihet, om det är rimligt eller inte, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Många av de som tycker att koranbränningar ska vara olagligt anser att det måste vara okej att kritisera religion, men att koranbränningarna som varit endast har varit till för att provocera och kränka.

En annan skriver att kombinationen av platsen, utanför moskén, och handlingen är att gå över gränsen.

37 procent tycker i stället att koranbränningen ska vara lagligt - men flera tycker det är problematiskt.

– Även de som tycker att det här ska vara tillåtet, tycker att det är ganska extremt. Att det är en kränkning. För många är frågan kanske inte så enkel som att det ska vara tillåtet eller förbjudet, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

I helgen demonstrerade tusentals mot koranbränningar i Stockholm.

Fler kvinnor vill förbjuda

Undersökningen visar en stor skillnad mellan män och kvinnor.

Bland männen är det ungefär lika många som vill att det ska vara förbjudet som de som tycker att det ska vara tillåtet.

Men mer än dubbelt så många kvinnor tycker istället att koranbränningen ska vara förbjuden (58%) jämfört med de kvinnor (26%) om tycker att den ska vara tillåten.

– Det är också intressant om man tittar på ålder. Bland de yngsta så tycker hälften att det ska vara olagligt. Men bland pensionärerna så är det bara 22 procent som tycker att det här är inom ramen för svensk yttrandefrihet.

Världspolitisk påverkan

Salwan Momika hade polisens tillstånd, vilket har väckt vrede runt om i världen. Koranbränningarna har också spelat stor roll på den internationella politiska arenan, bland annat inom Nato-förhandlingarna.

– Resultatet av den här undersökningen bör läsas in i den kontexten, att många ser att koranbränningarna kan faktiskt påverka processen.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln